12.4 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialVasile Goldis, aproape uitat in satul sau natal

Vasile Goldis, aproape uitat in satul sau natal

Numele unuia dintre corifeii Marii Uniri de la 1918, Vasile Goldis, a ajuns doar o amintire pentru locuitorii din satul sau natal, iar casa in care acesta s-a nascut a devenit o ruina. Cel care a citit istorica „Declaratie de unire cu tara mama” s-a nascut intr-un sat din comuna Beliu la data de 12 noiembrie 1862. Localitatea a avut de-a lungul timpului mai multe nume, printre care Mocirla sau Lunca Teuzului, iar de putina vreme poarta numele celei mai importante personalitati nascute aici.
Multi dintre urmasii lui Vasile Goldis sunt, insa, departe de a semana cu marele lor inaintas. Ironia sortii face ca singurul urmas care mai poarta acest nume sa fie un tanar de 18 ani, care nu a terminat liceul si isi duce traiul de pe o zi pe alta. Asta, desi rudele mai instarite din marea familie Goldis au incercat sa faca tot posibilul pentru a-l aduce pe adolescent pe calea cea buna.
Tanarul locuieste chiar in casa in care s-a nascut marele sau inaintas. Imobilul a fost lasat in paragina, iar cei cativa membri ai familiei Goldis care traiesc aici se inghesuie intr-o parte mica a locuintei.
Pana si scrisul de pe placuta comemorativa abia daca se mai zareste de sub vopseaua scorojita. Singurul lucru care mai aminteste ca localitatea are o legatura speciala cu eroul Marii Uniri din 1918 este numele purtat de oamenii din sat, care sunt, aproape toti, inruditi.
Oamenii din comuna se lauda cu inaintasul lor, chiar daca nu prea stiu ei cine a fost cu adevarat Vasile Goldis. Mai degraba vorbesc copiii, care mai tin minte cate ceva din orele de la scoala. Cu ocazia manifestarilor dedicate zilei de 1 Decembrie, in acest an oficialitatile au depus coroane de flori la mormintele corifeilor Marii Uniri, din Cimitirul „Eternitatea”, unde se afla si cel al lui Vasile Goldis, dar si cel al lui dr. Ioan Suciu si Stefan Cicio Pop.

Cele mai citite

Pensia medie lunară a crescut cu 22% în T3, numărul pensionarilor scade ușor

Pensia medie lunară din România a ajuns în trimestrul al treilea al anului 2024 la 2.582 de lei, marcând o creștere de 22% comparativ...

Schimbările climatice afectează migrarea păsărilor: Tot mai multe rămân pe timp de iarnă în România

Schimbările climatice au un impact semnificativ asupra comportamentului păsărilor migratoare, tot mai multe dintre acestea alegând să nu mai plece din România în sezonul...

România va găzdui Campionatul European de Tineret la Handbal Masculin în 2026

Competiția se va desfășura la Cluj-Napoca și Turda și este văzută ca un pas important în dezvoltarea handbalului masculin românesc. România a primit organizarea Campionatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă