16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInternaționalPutin îl ajută pe Kim Jong Un, după inundațiile din iulie din...

Putin îl ajută pe Kim Jong Un, după inundațiile din iulie din Coreea de Nord

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a asigurat sâmbătă pe liderul nord-coreean Kim Jong Un de sprijinul său după inundaţiile care au afectat în iulie Coreea de Nord, informează Kremlinul într-un comunicat preluat de AFP.

„Împărtăşim durerea şi doliul poporului prieten din Republica Populară Democrată Coreeană. Puteţi conta întotdeauna pe ajutorul şi sprijinul nostru”, a declarat Putin într-un mesaj de condoleanţe către Kim.

În Coreea de Nord au căzut în iunie ploi torenţiale record. În sud-estul ţării, în oraşul Kaesong s-au înregistrat 463 de mm de precipitaţii într-o singură zi, cel mai ridicat din ultimii 29 de ani conform centrului meteorologic sud-coreean.

Moscova şi Phenianul sunt aliate de la sfârşitul războiului din Coreea (1950-1953), dar relaţiile au devenit mai strânse după invazia rusă în Ucraina, începută în februarie 2022, reaminteşte AFP. La sfârşitul lui iunie, Putin a fost primit de Kim la Phenian cu cele mai înalte onoruri, iar summitul a fost marcat de semnarea unui acord bilateral de apărare.

Kim Jong Un și Vladimir Putin, „parteneriat strategic global” care prevede asistenţă reciprocă în caz de „agresiune”

Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat un nou pact care include un angajament de apărare reciprocă în cazul în care una dintre țări este atacată.

Acordul a fost încheiat la un summit desfășurat la Phenian, numit de presa occidentală „summit al dictatorilor”, în timpul unei vizite rare a lui Putin în statul izolat ce deține arme nucleare, în timp ce ambele țări se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea Occidentului.

Parteneriatul strategic cuprinzător dintre cele două țări, ambele izolate de sancțiuni globale, ar putea extinde transferurile de tehnologie militară către Phenian în schimbul furnizării de muniții de care armata Moscovei are mare nevoie pentru războiul din Ucraina. Oficialii americani au declarat anterior pentru NBC News că astfel de transferuri ar putea spori considerabil programele de arme nucleare și rachete ale Coreei de Nord și ar putea amenința regiunea Asia-Pacific.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă