Indicele mondial al prețurilor la alimente, calculat de Organizația Națiunilor Unite, a înregistrat o ușoară scădere în luna iulie, potrivit datelor publicate vineri.
Scăderea prețului alimentelor la nivel mondial a fost parțial compensată de creșteri în categoriile carne, uleiuri vegetale și zahăr, în timp ce indicele pentru cereale a avut o scădere semnificativă.
Conform Reuters, indicele prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, care monitorizează cele mai tranzacționate mărfuri alimentare la nivel global, a avut o medie de 120,8 puncte în iulie.
Aceasta reprezintă o scădere ușoară comparativ cu valoarea de 121,0 puncte înregistrată în iunie.
Indicele din iunie a fost revizuit de la valoarea inițială de 120,6 puncte.
Înainte de luna iulie, indicele FAO a crescut timp de patru luni consecutiv, după ce a atins un minim al ultimilor trei ani în februarie.
Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, valoarea din iulie este cu 3,1% mai mică și cu 24,7% sub nivelul maxim înregistrat în 2022, evidențiind fluctuațiile și tendințele de pe piața alimentelor globale.