11 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInternaționalPapa Francisc, „dividend” de circa 38 de milioane de euro de la...

Papa Francisc, „dividend” de circa 38 de milioane de euro de la Vatican

Papa Francisc a primit un „dividend” de 37,9 milioane de euro din activele Vaticanului. Datele provin din ultimul buget publicat recent de către Administrația Patrimoniului Scaunului Apostolic (APSA). Conform raportului, instituția a înregistrat în 2023 un profit net de 45,9 milioane de euro și a plătit impozite în valoare de 9 milioane autorităților fiscale italiene, potrivit Vatican News.

Această sumă nu intră însă în contul Papei. Odată ce a preluat funcția de lider al bisericii catolice, Papa Francisc a renunțat la orice tip de lux și salariu din partea bisericii. Papii sunt de obicei plătiți bine, salariul curent care i se cuvine ar fi de circa 32.000 de dolari lunar, dar el a refuzat să primească vreun ban din această sumă. Papa Francisc a decis fie să doneze acești bani bisericii și să-i folosească pentru cauze umanitare.

„Aceste rezultate au fost atinse cu convingerea că trebuie să lucrăm constant pentru a crește fluxul de venituri pentru acoperirea cheltuielilor, dar fără a afecta patrimoniul Sfântului Scaun sau a impune vânzarea proprietăților instituționale”,

a explicat Arhiepiscopul Giordano Piccinotti, președintele APSA.

Bilanțul publicat oferă o imagine de ansamblu detaliată a celor două domenii majore de management al activelor încredințate APSA.

În ceea ce privește bunurile mobile, anul 2023 a înregistrat un excedent economic de 27,6 milioane de euro. Acest management este realizat prin urmărirea unor obiective non-speculative, cu risc scăzut și cu impact social dovedit, care reflectă Doctrina Socială a Bisericii.

După scandalul edificiului de la Londra, Papa Francisc a făcut din APSA centrul financiar al Vaticanului, încredințând organismului și participațiile gestionate anterior de Secretariatul de Stat. La sfârșitul anului 2022, activele administrate de APSA la sfârșitul anului 2022 erau în valoare de aproximativ 2,9 miliarde, împărțite în două macro-categorii, valori mobiliare și imobiliare. Prima categorie include toate acțiunile și obligațiunile din fondurile altor persoane achiziționate de entitate. În 2023, portofoliul conținea puține titluri listate, multe obligațiuni pe termen scurt și o pondere foarte mare de lichiditate (peste 50%).

„Investiții de văduve” – fără scopuri speculative

Mișcările APSA pe piață se bazează în general pe respectarea Doctrinei Sociale a Bisericii, care impune investiții cu risc scăzut și impact social dovedit, fără scopuri speculative: Papa Francisc le-a definit „investiții de văduve”. Numai că anul trecut, această gestiune a adus Vaticanului frumoasa sumă de 27,6 milioane, o îmbunătățire evidentă față de pierderea de 6,7 milioane înregistrată în 2022.

Managementul imobiliar s-a dovedit a fi și mai profitabil, permițând APSA să încaseze în 2023 35 de milioane. Grație imensului patrimoniu al Sfântului Scaun care cuprinde peste 5000 de clădiri, pentru o suprafață totală de aproximativ 1,5 milioane de metri pătrați. 19,2% din proprietățile organismului prezidat de Arhiepiscopul Giordano Piccinotti sunt închiriate la liber.

92% din suprafața proprietăților deținute de Vatican este situată în provincia Roma și, în special, în zonele adiacente Vaticanului. În străinătate, în schimb, APSA administrează peste 1.000 de proprietăți prin trei filiale, înființate între 1932 și 1933: franceza Sopridex (752 unități), elvețiana Profima (344 unități) și engleza British Grolux Investment (27 unități).

Bunele rezultatele ale anului 2023, așa cum a explicat președintele APSA Piccinotti, „au fost atinse în convingerea că trebuie să se lucreze constant la o creștere a fluxului de venituri, pentru a acoperi cheltuielile, fără a afecta patrimoniul Sfântului Scaun și fără a prevede vânzarea de proprietăți instituționale”.

La fel ca cele italiene, și finanțele publice ale Vaticanului trebuie să facă față creșterii costurilor pensiilor. Așa că anul trecut, Suveranul Pontif a fost nevoit să recurgă la „rezervele sale”: din cele 103 milioane erogate în 2023 către Obolul Sfântului Petru, – donațiile directe făcute Pontifului – 90 de milioane au servit pentru susținerea activităților desfășurate de Sfântul Scaun.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Departamentul de Justiție al SUA cere vânzarea browserului Chrome de către Google

Departamentul de Justiție al Statelor Unite intenționează să ceară unui judecător federal să oblige Google (Alphabet) să vândă browserul Chrome, într-o mișcare agresivă ce...

Protest al sindicaliștilor din Energie în fața Ministerului Muncii: Lucrătorii din domeniul nuclear, afectați de noua Lege a pensiilor

Sindicaliștii solicită revenirea la condițiile anterioare de pensionare, reglementate până în septembrie 2024 Sindicaliștii din Energie, afiliați Federației Sindicatelor Energetica și Blocului Național Sindical, protestează...

Roxana Mînzatu a fost validată vicepreședinte al Comisiei Europene

Comisarul european Roxana Mînzatu a fost validat vicepreședinte al Comisiei Europene, din partea României. Odată cu această funcție, românca va primi și un portofoliu...
Ultima oră
Pe aceeași temă