Președintele rus a anunțat că prizonierii repatriați vor primi distincții de stat
Prizonierii ruși au ajuns joi seara, târziu, la Moscova şi au fost întâmpinaţi la aeroport de însuşi preşedintele Vladimir Putin. Potrivit agenţiilor de presă ruse, la întâlnirea cu repatriaţii au mai participat şeful Serviciului de informaţii FSB, Aleksandr Bortnikov, şeful Serviciului de informaţii externe SVR, Serghei Narîşkin, şi ministrul Apărării, Andrei Belousov.
Schimbul reprezintă cel mai mare acord din istorie între țările din Occident care dețin prizonieri. Totuși, acest schimb nu resetează relația antagonistă dintre SUA și Rusia, care s-a deteriorat brusc, după invazia Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.
De asemenea, este o victorie pentru Putin, care a indicat că îl vrea pe Krasikov înapoi. Patria „nu v-a uitat nicio clipă”, le-a spus Putin, pe aeroport, celor 8 prizonieri repatriați.
Vadim Krasikov este un colonel în cadrul Serviciului de securitate rus al FSB, care ispășea în Germania o pedeapsă cu închisoare pe viață, pentru uciderea, într-un parc, a unui dizident ceceno-georgian, aflat în exil, la Berlin.
Printre persoanele repatriate se numără şi doi minori, care sunt copiii unui cuplu de ruşi eliberat de Slovenia, cuplu acuzat de spionaj.
Adjunctul consilierului american pentru securitate națională, Jon Finer, a declarat că legăturile Washington-Moscova rămân „într-un loc foarte dificil”, în ciuda schimbului. „Nu a existat nicio încredere în această relație sau negociere”, a declarat Finer pentru postul CNN.
Criticii au spus că eliberarea rușilor condamnați pentru crime grave, ar putea încuraja mai multe luări de ostatici de către inamici.
„Rămân îngrijorat de faptul că această continuare a schimbului de americani nevinovați, cu criminali ruși reali ținuți în SUA și în alte părți, îi trimite lui Putin un mesaj periculos, care nu face decât să încurajeze luarea în continuare de ostatici de către regimul său”, a declarat Michael McCaul, președintele republican al Afacerilor Externe a Camerei SUA.
Donald Trump a spus că nu are detalii despre schimb și a întrebat doar retoric, dacă sunt „ucigași”. „Sunt doar curios, pentru că nu facem niciodată afaceri bune, la nimic, dar mai ales schimburi de ostatici”, a spus candidatul la președinție pe rețelele de socializare.
În acord au fost implicate și Belarus, Norvegia, Polonia și Slovenia. Turcia a coordonat schimbul.