9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecial180 de copii constanteni abandonati

180 de copii constanteni abandonati

Situatia precara a tinerelor mame si sistemul care are mari neajunsuri sunt cauzele fenomenului de abandonare a propriilor copii. La doar cateva luni pana la integrarea in UE, situatia copiilor abandonati din Constanta este similara cu cea de dupa revolutia din '89. Desi sistemul de protectie a copilului s-a modernizat, potrivit noii legislatii, intrata in vigoare anul trecut, tinerele mame se lovesc in continuare de aceleasi bariere.

40% plasati la asistenti maternali

In anul in curs, la nivelul judetului Constanta s-au inregistrat 180 de copii abandonati de catre parinti. Potrivit unui raport intocmit de Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta, din numarul de 180 de copii abandonati 40% sunt plasati la asistentii maternali profesionisti, in timp ce 4% in centrele de plasament, iar restul au fost reintegrati in familia naturala. Potrivit aceluiasi raport al Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta, in anul 2005 s-au inregistrat 376 de cazuri de copii aflati in situatii de risc. Din cei 376 de copii, 55 se afla in ingrijirea asistentilor maternali profesionisti, sapte au fost inclusi in masuri de protectie de tip familial, 64 au fost reintegrati in propriile familii si trei se afla in centre de plasament. Alti trei provin din alte judete, fiind gasiti pe teritoriul judetului.

Spitalul trebuie sa sesizeze Directia

Nu o data mamele au parasit spitalul imediat dupa ce au nascut. In mod normal, in termen de 24 de ore spitalul trebuie sa sesizeze Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si Politia. Dupa cinci zile de la sesizare se semneaza un proces-verbal din care sa reiasa ca micutul a fost parasit in sectia de spital. Solutia, in aceasta situatie, este plasarea in regim de urgenta in asistenta maternala. Mirela Gene, directorul executiv adjunct al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, a subliniat ca plasarea in centru este interzisa, exceptie facand cazurile in care copilul are probleme medicale grave. Astfel, dupa 30 de zile de la semnarea procesului-verbal, Politia va face demersurile necesare pentru identificarea mamei. Dupa aceasta etapa, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului merg la Serviciul de Stare Civila pentru obtinerea certificatului de nastere a copilului cu rezultatul identificarii mamei, cu procesul-verbal de copil parasit si cu constatatorul de nastere a copilului in original. Gene a subliniat ca, desi exista o lege care prevede ca daca in termen de 10 zile de la nastere copilul nu este declarat, se plateste o amenda. „Noi am fost mereu cei care am facut demersurile pentru obtinerea certificatului de nastere, desi acest lucru este de datoria Serviciului Public de Asistenta, a declarat Gene. In cazul in care mama nu este identificata, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului depune documentatia la Serviciul Public de Asistenta Sociala. Aceasta din urma are obligatia ca in termen de cinci zile sa obtina dispozitia de nume si prenume a copilului.

Un sistem cu protectie zero

Cum mamele isi pierd urma imediat dupa nastere, procedura de inregistrare a copilului devine greoaie. Statisticile arata ca multe mame care isi parasesc copiii sunt foarte tinere, nescolarizate si traiesc la limita saraciei. Odata ajunse in spitale, aceste tinere mame, care nu au auzit vreodata de metode de contraceptie, se confrunta cu mentalitati invechite. La aceste mentalitati se adauga sistemul, care nu ofera protectie pentru mamele singure care doresc sa pastreze copilul, dar care sunt prea sarace. Marginalizarea este un alt fenomen care apare cand mamele tinere, necasatorite, care sunt respinse de catre familie, ar dori sa-si pastreze copilul. Desi a fost legalizat avortul si metodele contraceptive ar trebui sa fie accesibile tuturor, abandonul copiilor s-a incadrat in aceleasi coordonate ca acum zece ani. In aceasta situatie, cei care vor avea cel mai mult de suferit sunt copiii, care nu au parte de afectiunea materna, iar mentinerea in diferite forme provizorii de protectie nu-i face decat sa nu aiba o dezvoltare normala.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă