Nu mai putin de 1,1 miliarde de lei noi. Aceasta este valoarea totala a despagubirilor acordate de ieri de statul roman, sub forma de actiuni la Fondul Proprietatea, fostilor mari industriasi din Romania interbelica pentru proprietatile confiscate de regimul comunist. Chiar daca aceste sume sunt deocamdata virtuale, totul depinzand de viitoarea listare a fondului la Bursa de Valori Bucuresti, ele par astronomice in comparatie cu pretul pe care l-a obtinut acelasi stat in urma privatizarii intreprinderilor cu pricina. Daca tragem linie, rezulta ca din aceasta „afacere” statul roman a pierdut nu mai putin de 0,9 miliarde de lei noi. Adica 257 milioane de euro.
Trei uzine, privatizate pe nimic
Pentru uzina bucuresteana Faur, urmasii lui Nicolae Malaxa au obtinut despagubiri in valoare de peste 620 milioane de lei noi, adica 6.200 miliarde de lei vechi. In 2003, uzina a fost vanduta aproape integral (91,91% din actiuni) unui consortiu condus de Bega Grup, entitate controlata de controversatii oameni de afaceri timisoreni Marius si Emil Cristescu, pentru suma de 3,5 milioane de euro. Luand in calcul cursul mediu de schimb din acel an, de 37.555 lei, rezulta o suma de numai 131 miliarde de lei vechi care i s-ar fi cuvenit statului roman.
Tot in 2003 a fost privatizata si uzina Republica, aflata gard in gard cu Faur SA, pachetul majoritar de actiuni fiind preluat, contra sumei de 1,9 milioane de euro, de catre un consortiu din Federatia Rusa, condus de firma Moody. La acelasi curs mediu de schimb valutar, rezulta ca in buzunarele statului au intrat 71,35 miliarde ROL. Intre timp, uzina a fost inchisa, salariatii concediati, iar noii patroni au inceput sa vanda activele la fier vechi. Pe de alta parte, urmasii lui Malaxa au primit ieri, cu titlu de despagubire, actiuni in valoare de 3.850 miliarde RON.
In fine, urmasii lui Nicolae Malaxa si Max Auschnitt au fost despagubiti cu 73 milioane RON, respectiv 37 milioane RON, pentru actiunile care le detineau inainte de razboi la Combinatul Siderurgic Resita. Dupa o privatizare nereusita cu compania americana Noble Ventures, in urma carei statul nu a acumulat decat datorii, CSR a fost reprivatizat, in 2004, pentru o suma simbolica de un euro. Adica noul proprietar, concernul rus TMK, nu a platit decat 40.532 de lei vechi.
Diferentele sunt ca de la cer la pamant si, in aceste conditii, nu sunt decat doua ipoteze viabile. Fie statul roman a vandut pe nimic fabricile si uzinele respective, prin intermediul defunctei APAPS, fie Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor le-a oferit fostilor proprietari despagubiri cu mult peste valoarea reala. Mai ales ca intre momentul nationalizarii si cel actual statul roman a facut investitii in intreprinderile respective, sporindu-le valoarea. Adevarul poate este undeva pe la mijloc, intre aceste doua ipoteze, insa, oricum ar sta lucrurile, statul a facut o afacere paguboasa.
Alte 10 milioane de euro, pe teava
Mostenitorii industriasilor Nicolae Malaxa si Max Auschnitt ar putea primi noi titluri de despagubire, in afara de cele acordate ieri, daca notificarile aflate in curs de analiza vor fi rezolvate favorabil.
Bunaoara, familia Malaxa solicita masuri reparatorii pentru titlurile detinute inainte de razboi la uzinele Unio Satu-Mare, Tohanul Vechi, Carom, Astra Vagoane Arad, Cugir, Intreprinderea Optica Romana si Societatea de Investitii Imobiliare SAR. Potrivit declaratiilor lui Corin Trandafir, avocat-partener la firma de avocatura Rubin Meyer Doru Trandafir, reprezentant al mostenitorilor din cele doua familii, suma totala a despagubirilor se ridica la aproape 10 milioane de euro.
La randul lor, mostenitorii lui Max Auschnitt cer despagubiri pentru participatiile detinute la Uzinele Metalurgice Unite „Titan, Nadrag, Calan”, Astra Vagoane Arad si Societatea Magazinele Unite de Fierarie si Ferrum, totalul solicitarilor fiind de ordinul zecilor de milioane de euro.
Revendicarile familiei Malaxa sunt in curs de analiza si solutionare, iar dosarul depus de mostenitorii lui Auschnitt pentru Uzinele Metalurgice Unite „Titan, Nadrag, Calan” a fost solutionat de comisia de analiza a notificarilor din cadrul AVAS, fiind transmis catre Comisia de Evaluare, pentru calculul masurilor reparatorii.
Dosarul familiei Auschnitt pentru Astra Vagoane va fi solutionat de catre AVAS dupa completarea cu actele necesare, iar notificarile depuse pentru Societatea Magazinele Unite de Fierarie si Ferrum au fost declinate catre Ministerul Finantelor Publice.
Alte titluri de despagubire, in valoare de 37,6 milioane lei, au fost acordate mostenitorilor lui Max Auschnitt, pentru cota-parte din actiunile pe care acesta le detinea la fostele Uzine si Domenii Resita.
AVAS a dat decizii pentru
4,18 miliarde de lei
In baza prevederilor Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, la AVAS au fost inregistrate peste 6.500 de notificari.
In primele noua luni ale acestui an, Autoritatea a emis decizii motivate de acordarea unor masuri reparatorii in valoare de 4,18 miliarde lei. Aceasta dupa ce anul trecut au fost acordate masuri reparatorii in valoare de 22,57 milioane de lei vechi. Incepand cu al doilea semestru al anului 2003, au fost solutionate peste 1.500 de notificari prin decizii si propuneri de acordare a masurilor reparatorii sau declinare de competente catre alte institutii, conform unui comunicat dat publicitatii ieri de AVAS.