4.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSpecial16 vamesi de la Vama Veche, dati afara

16 vamesi de la Vama Veche, dati afara

Toti angajatii Biroului Vamal Vama Veche au fost destituiti din functiile publice in urma unui caz de contrabanda. De asemenea, au fost sanctionati dur si politistii de frontiera implicati. Sunt cele mai drastice masuri luate vreodata de cele doua institutii intr-un asemenea caz.
Pe 29 septembrie 2005, Politia Mangalia a interceptat o cantitate impresionanta de marfuri care au fost achizitionate de la magazinele duty-free din punctul de frontiera Vama Veche. In urma unui filtru rutier, in cinci autoturisme s-au gasit aproape 60.000 de pachete de tigari fara filtru marca Plugarul, produse in Republica Moldova, 500 pachete LM, 1.000 pachete Dunhil International, 2.000 pachete Ronson, 400 pachete Legal Super Slim, 500 pachete Kent si 500 pachete Monte Carlo. Captura a fost estimata la peste 1,5 miliarde lei vechi. La audieri, contrabandistii prinsi asupra faptului au declarat ca au gasit marfa pe camp si ca vroiau sa se duca la politie pentru a o preda. Seful Autoritatii Nationale a Vamilor si, in acelasi timp, vicepresedinte ANAF, Gelu Diaconu, precum si seful Politiei de Frontiera, chestor Nelu Pop, au prezentat ieri rezultatele preliminarii ale controlului realizat de ambele institutii. Toti cei 16 lucratori vamali care si-au desfasurat activitatea in perioada 24 septembrie-28 septembrie au fost eliminati din cadrul Biroului Vamal Vama Veche. „Procedurile administrative de control ne impun sesizarea comisiei de disciplina pentru desfacerea contractului de munca. Pana la definitivarea procedurilor, acesti lucratori vamali, in frunte cu seful biroului, sunt detasati, pentru o perioada de 60 de zile, in birouri situate la frontiera cu Ucraina si Moldova si vor fi inlocuiti cu lucratori vamali din Galati si Iasi”, a declarat Gelu Diaconu. De mana de fier a conducerii vamii au scapat numai patru lucratori din Vama Veche, care in perioada respectiva erau fie transferati la un alt birou vamal, fie in concediu de odihna.

Duty-free-urile se desfiinteaza

In acelasi timp, s-a propus Ministerului de Finante suspendarea autorizatiei de duty-free in sarcina operatorului economic implicat in derularea acestor operatiuni. De asemenea, din dispozitia ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, ANV va initia un proiect de act normativ prin care se doreste inasprirea conditiilor si a cantitatilor care pot fi comercializate prin acest sistem. Mai mult, acesta a solicitat initierea unui alt act normativ, prin care sa se dispuna desfiintarea activitatii de tip duty-free la frontierele care vor disparea o data cu momentul aderarii la Uniunea Europeana. Este vorba despre frontiera de sud, cu Bulgaria, si cea de vest, cu Ungaria.

Sef din 1987

Seful ANV a spus ca la nivelul conducerii institutiei erau cunoscute cazurile de coruptie in zona, dar acestea sunt greu de probat. In plus, statutul functionarului public le asigura o foarte puternica protectie din punct de vedere al posibilitatii de a fi destituit sau schim-bat din functie. Aveam nevoie de captura facuta de Politia de Frontiera”. De aceste prevederi se pare ca a beneficiat si seful punctului vamal din Vama Veche, Dorel Blaj, care se afla in functie inca din… 1987. Seful ANV si-a exprimat dezamagirea ca aceasta premiera negativa vine intr-o zi cand vama romaneasca ar fi trebuit sa fie in sarbatoare. Ieri, la nivelul Uniunii Europene s-a decis invitarea Romaniei la conventia tranzitului comun, cu un an inaintea Bulgariei.
Astfel se accepta ca operatiunile de tranzit derulate pe tot cuprinsul teritoriului vamal comunitar sa fie insotit de titluri de garantie emise de autoritatile romanesti, lucru foarte important pentru firmele romanesti.

Concedieri la Politia de Frontiera

Corpul de control al Politiei de Frontiera a efectuat, la randul sau, o ancheta in propria ograda cu privire la acest caz. In urma sa, noua politisti de frontiera au fost destituiti din functia publica. „Am dispus imediat o cercetare prealabila, pentru ca aceasta este procedura, iar la finalizarea cercetarii au fost consultati reprezentantii Consiliului de Disciplina, care au fost de acord in unanimitate cu destituirea”, a spus chestorul Nelu Pop. Intr-un caz a fost luata masura amanarii inaintarii in grad pentru o perioada de trei ani si mutarea la Tulcea. In alt caz s-a aplicat sanctiunea de mustrare si mutare la Tulcea. Un politist a primit un termen de atentionare de trei luni iar in cazul sefului de tura se va pune in plicare masura destituiri din functia publica dupa ce va reveni din spital, unde a suferit o operatie.

Raspunderi penale

Sanctiunile nu se opresc aici. La sase ofiteri din cadrul turelor de serviciu li s-a acordat o perioada de trei luni pentru remedierea neajunsurilor constatate, urmand a se efectua o noua reevaluare, in raport de care se va decide oportunitatea mentinerii in functiile profesionale actuale. Au fost atentionati seful si adjunctul Grupului de Nave Mangalia, care vor fi reevaluati intr-un timp relativ scurt. In baza concluziilor rezultate, ca urmare a extinderii controlului efectuat in comun de Politia de Frontiera si organele vamale, s-a dispus cercetarea prealabila, in regim de urgenta, a inca zece politisti de frontiera din cadrul Grupului Naval Mangalia si Punctului de Frontiera Vama Veche, urmand ca, dupa consultarea Consiliului de Disciplina, sa se dispuna sanctiunea in functie de gravitatea faptelor savarsite de fiecare in parte. Toti cei vinovati vor raspunde si penal.

Controale anticoruptie

Chestorul Nelu Pop a subliniat fermitatea actiunilor de control care au fost desfasurate in acest an. „Conducerea Politiei de Frontiera a manifestat o fermitate accentuata in ceea ce priveste realizarea sarcinilor de serviciu de catre toate cadrele, indiferent de nivel, si a combaterii coruptiei interne. I-am cautat peste tot, i-am verificat si in sosete, in toate ungherele, chiar si in cusca cainelului, unde nu si-ar fi inchipuit ei niciodata, si ii controlam in continuare”, a precizat seful Politiei de Frontiera. Pentru a preveni astfel de cazuri, se lucreaza la o serie de programe in ceea ce priveste pregatirea continua, dar mai ales in ceea ce priveste schimbarea mentalitatii politistului de frontiera. Printre metode se numara afise lipite in punctele vamale, cu recomandari si numere de telefoane utile, teste de integritate si controale saptamanale in tara. Au fost situatii in care, dupa ce cetatenii au dat spaga, au dat telefon sa denunte acest lucru. Rezultatele, de la inceputul anului, nu s-au lasat asteptate. Peste 74 de politisti au fost destituti din functia publica numai in ultimele luni pentru acte de coruptie si management defectuos si 48 de cadre cu functii de conducere au fost eliberate din functie, in urma auditului organizat de Politia de Frontiera. Multe ale cazuri sunt in curs de cercetare.

Cele mai citite

CRBL, 46 de ani, a decis să nu-și mai ascundă relația cu moldoveanca Olga Guțanu, 23 de ani

CRBL a decis să facă publică relația sa cu Olga Guțanu, o tânără din Moldova cu care se pare că se înțelege de minune,...

Reguli stricte pentru Campionatul Mondial al Cluburilor! FIFA obligă echipele să alinieze cel mai bun prim „11”

FIFA a dezvăluit regulamentul pentru Campionatul Mondial al Cluburilor din SUA, impunând cluburilor obligația de a folosi cel mai bun lot disponibil și aplicând...

Rafila prezintă programul PSD pentru sănătate: Termene noi pentru spitalele regionale și promisiuni de investiții majore

La 10 ani de la tragedia Colectiv, PSD promite primul centru pentru mari arși și fixează noi termene pentru spitalele regionale Ministrul Alexandru Rafila a...
Ultima oră
Pe aceeași temă