Conducerea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Constanta a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca rata somajului la nivelul judetului a scazut, comparativ cu anul trecut. Daca in 2005, in luna iulie, rata somajului era de 4,3%, in anul in curs, luna iulie, rata somajului este de 3,6%.
Desi la nivelul municipiului situatia s-a mai imbunatatit datorita infiintarii catorva mall-uri, care au creat noi locuri de munca, Constanta se afla in top la capitolul someri. Astfel, cei mai multi someri raman in municipiul Constanta. Medgidia, Cernavoda, Harsova, Mangalia si Navodari ar fi urmatoarele orase cu un numar ridicat de persoane fara un loc de munca. Lipnita si Harsova sunt localitati care sunt in top in ceea ce priveste dificultatea localnicilor de a gasi un loc de munca.
Aceste localitati sunt urmate de comunele Castelu, Adamclisi, Mircea Voda, Ion Corvin si Ostrov, unde de asemenea numarul somerilor este ridicat. "Somajul in mediul rural reprezinta una dintre preocuparile noastre, mai ales ca in fiecare an sunt derulate programe pentru eliminarea acestor decalaje”, a declarat Emilia Murineanu, directorul AJOFM Constanta.
Cursuri de calificare
Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca a anuntat ca in perioada urmatoare vor fi organizate cursuri de calificare pentru someri. Costul acestor cursuri va fi suportat de AJOFM, iar scolarizarea se va intinde fie pe parcursul a 10 saptamani, fie pe parcursul a noua luni. Solicitantii trebuie sa depuna un dosar care sa cuprinda o recomandare de la Centrul de consiliere in cariera de la AJOFM sau o recomandare de la societatea unde lucreaza, precum si copie dupa cartea sau buletinul de identitate, copie dupa cartea de munca si una dupa certificatul de casatorie. Mai este necesara o copie dupa diploma de studii, dupa carnetul de somer si o adeverinta de la medicul de familie, care sa ateste ca solicitantul este sanatos. Directorul AJOFM Constanta a declarat ca aceste cursuri pot fi urmate de toti somerii, indiferent daca sunt indemnizati sau nu: "Calitatea de somer asigura cursantilor pregatirea gratuita in meseriile anuntate. De aceasta facilitate beneficiaza si absolventii angajati prin subventionarea locurilor de munca, persoanele care au terminat stagiul militar si revin la locul de munca, persoanele care revin la serviciu dupa concediul de crestere a copilului, precum si cei care au iesit recent din penitenciar”. Murineanu a mai spus ca, in cazul somerilor cursanti care nu sunt din localitatea in care se desfasoara cursurile, acestia vor beneficia de decontarea cheltuielilor pentru transport.
Puncte de informare pentru rromi
Seful AJOFM Constanta a anuntat ca s-au organizat mai multe actiuni de informare si consiliere in rindul comunitatilor de etnie rroma din localitatile 23 August, Cobadin, Corbu si Mihai Viteazu. La 23 August, in urma acestei campanii, 40 etnici romi si-au gasit un loc de munca. Murineanu a spus ca la Cuza Voda si Dobromir au fost infiintate doua puncte de informare, destinate romilor. Daca la Cuza Voda centrul isi va desfasura activitatea in sediul Partidei Romilor, la Dobromir activitatea va fi desfasurata in sediul primariei. Functionarii AJOFM se vor deplasa la aceste puncte de informare periodic, pentru a oferi consultanta.
Murineanu a mai anuntat ca Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a parafat un protocol cu Directia pentru Protectia Copilului. Scopul acestei colaborari este facilitarea accesului tinerilor la programele de formare in vederea gasirii unui loc de munca. Directorul AJOFM Constanta a subliniat ca pana in prezent nu a primit nici o solicitare din partea Directiei pentru Protectia Copilului.