Este dificil de prevenit și tratat, nu există vaccin disponibil și rata mortalității este de până la 40%, conform Organizației Mondiale a Sănătății
Bărbatul de 74 de ani a murit într-o unitate de izolare de la Spitalul La Paz-Carlos III din capitala Spaniei, Madrid, a declarat Lorenzo-Morales, purtător de cuvânt al spitalului pentru CNN.
Boala, asemănătoare Ebola, este numită de specialiști febră hemoragică Crimeea-Congo (CCHF).
Spania a dezvoltat un plan național pentru a face față bolilor transmise de căpușe, inclusiv CCHF, dar oamenii ar trebui să ia măsuri pentru a evita mușcăturile de căpușe, a afirmat Lorenzo-Morales. „CHHF este o boală emergentă care este prezentă în toată Europa de Vest”, a mai susținut el.
CCHF provoacă focare severe de febră hemoragică virală, similare cu Ebola. Simptomele inițiale includ de obicei febră bruscă, frisoane, vărsături și diaree, urmate de schimbări de dispoziție și confuzie.
Este, de asemenea, asociat cu sângerări, inclusiv sângerări nazale, capilare sparte în ochi, o erupție cutanată cauzată de sângerare în piele și semne de sângerare internă, cum ar fi sânge în urină sau scaune.
Este dificil de prevenit și tratat, nu există vaccin disponibil și rata mortalității este de până la 40%, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Recomandările includ purtarea pantalonilor și a hainelor cu mâneci lungi, în culori deschise, cizme sau pantofi închiși și repelent pentru căpușe.
Consuelo Giménez Pardo, lector în parazitologie medicală la Universitatea Alcalá din Madrid, a declarat pentru CNN că „vor fi, fără îndoială, mai multe cazuri” de CCHF în Spania.
Țara oferă condiții favorabile pentru virus, din cauza climei sale, care este favorabilă pentru căpușe și a faptului că păsările migratoare aduc căpușe din Africa.
Deși Giménez a spus că CCHF este „un virus cu o răspândire largă și un potențial ridicat de transmitere de la om la om”, prin sânge și fluide corporale, ea a subliniat, de asemenea, că este asimptomatic la oameni în până la 90% din cazuri, iar majoritatea va avea doar simptome ușoare.
Cu toate acestea, „un caz este considerat un focar”, a adăugat ea.
Profesorul Emma Thomson de la London School of Hygiene & Tropical Medicine a subliniat detectarea CCHF la căpușe atât în Spania, cât și în Franța.
„Mă aștept să vedem mai multe cazuri în următorii ani”, a declarat Thomson pentru CNN. „Există riscul de răspândire și în alte țări europene, inclusiv în Marea Britanie.”