Ucraina a iesit ieri din criza politica pe care o traversa de patru luni, insa doar pentru a reintra sub influenta Moscovei. Presedintele Viktor Iuscenko l-a propus pe prorusul Viktor Ianukovici pentru functia de premier, determinand populatia sa se intrebe care a mai fost rostul „revolutiei portocalii” declansate acum doi ani pe strazile din Kiev.
Slabele performante economice inregistrate de atunci, nivelul scazut de trai al populatiei si cearta cu partenera sa de revolutie, Iulia Timosenko, l-au condus pe Iuscenko intr-o fundatura de unde nu avea cum sa iasa decat fie dizolvand parlamentul, fie daruindu-i fostului rival de la prezidentiale fotoliul de prim-ministru. Dupa interminabile pertractari, a ales, in noaptea de miercuri spre joi, ultima varianta.
NATO „niet”
Intr-o interventie in direct la televiziune, Iuscenko a anuntat ca supune parlamentului „candidatura lui Viktor Ianukovici” pentru sefia guvernului. „Avem o sansa unica de a uni cele doua maluri ale Niprului”, si-a explicat presedintele ucrainean decizia, facand aluzie la divizarea tarii intre prooccidentali (majoritari in vestul teritoriului) si prorusii din est.
Iuscenko sustine ca a obtinut de la Ianukovici garantia scrisa ca, in calitate de premier, nu va incerca sa stopeze integrarea euro-atlantica a Ucrainei. Dar, dupa cum a precizat ulterior presedintele parlamentului, Oleksandr Moroz, citat de Interfax, compromisul la care au ajuns cei doi stipuleaza ca Ucraina va adera la NATO „numai dupa un referendum”. Or, in conditiile in care mai mult de jumatate dintre ucraineni nu vor in Alianta Nord-Atlantica, subiectul pare ingropat.
Validarea lui Ianukovici de catre Rada Suprema (parlamentul), programata astazi, se anunta o simpla formalitate.
Timosenko, in opozitie
Sprijinul de care se bucura acesta in forul legislativ a fost consolidat prin alaturarea partidului pro-prezidential Ucraina Noastra la coalitia prorusa. In urma reformei constitutionale ucrainene, premierul a capatat puteri sporite, neputand fi demis de catre presedinte. Tot premierul este cel care propune parlamentului numirea ministrilor (cu exceptia celor de la Aparare si Externe, propusi de presedinte). La Kiev se vorbeste acum despre o „coalitie de unitate nationala”.
„Facultate” dupa gratii
In opozitie au intrat deputatii partidului Iuliei Timosenko, care ieri au absentat de la dezbateri, acoperind portiunea din sala rezervata lor cu un imens drapel al Ucrainei.
Un amanunt neplacut din biografia lui Viktor Ianukovici este dubla condamnare la inchisoare suferita in tinerete, pentru furt si atac armat. Intre timp, cazierul sau a fost sters.
In varsta de 56 de ani, el a mai fost premier intre 2002 si 2004, cand presedinte era Leonid Kucima si cand, spun statisticile vremii, produsul intern brut a crescut cu 12,1%. Acelasi Ianukovici a ramas insa cunoscut si prin privatizari opace si dubioase, servind interesele „oligarhilor”. Acum, el promite scaderi ale impozitelor pentru marii intreprinzatori (a se citi „oligarhi”) si scutiri de taxe.
Sustinut deschis de Rusia lui Putin la alegerile din 2004, Ianukovici mizeaza in continuare pe bezelele vecinului de la est. Astfel, este de asteptat ca Gazpromul sa nu mai majoreze pretul gazelor pentru Ucraina, deja patita iarna trecuta cu gigantul rus.
Provenit dintr-o familie rusofona, Ianukovici face greseli frecvente cand se exprima in limba ucraineana.