Presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel (PD), si prefectul Cosmin Covaciu (PNL) au reusit, ieri, sa evite un conflict deschis in fata membrilor Comitetului pentru Situatii de Urgenta cu privire la modul de impartire a fondurilor pentru calamitati, acordate judetului prin hotarare de Guvern. Acestia s-au pus de acord cu cateva minute inainte de inceperea sedintei, chiar in fata usii de la sala in care erau adunati membrii Comitetului, care au ascultat in tacere dialogul dintre seful Prefecturii si presedintele CJ.
Desi fiecare dorea o alta impartire a fondurilor, pana la urma, Covaciu a reusit sa-l convinga pe Dumitrel ca varianta pe care el o propunea este echitabila si ca o noua suma de bani urma sa fie aprobata judetului saptamanile viitoare. Principalul obiect de disputa intre sefii judetului l-a constituit suma care urma sa fie acordata pentru refacerea unei portiuni de drum de la Ocolis la Lunca Larga, localitate in care oamenii sunt in continuare izolati la aproape o luna de la inundatii.
Astfel, presedintele Consiliului Judetean dorea ca din cele 16,650 de miliarde lei alocate judetului, aproximativ 7 miliarde sa fie cheltuite pentru refacerea acelui tronson. De cealalta parte, prefectul Covaciu dorea ca tronsonului respectiv sa-i fie alocata o suma mult mai mica, iar restul de bani sa fie impartit si in alte zone.
Pana la urma, DC 184 Ocolis – Runc – Lunca Larga a primit 3,2 miliarde lei, varianta propusa de reprezentantul Guvernului in teritoriu, cu promisiunea ca o alta transa, aproximativ egala, va fi alocata saptamanile viitoare. Directorul tehnic al CJ, Dan Popescu, a declarat ca lucrarea va fi demarata la valoarea de aproximativ 7 miliarde, adica atat cat dorea presedintele institutiei, suma ce va fi acoperita ulterior.
Neintelegerile dintre prefect si presedintele CJ, aflati in doua partide diferite, au fost amplificate si de continutul hotararii de Guvern prin care au fost alocate fondurile, document care le-a dat posibilitatea sa-si masoare fortele. Practic, banii acordati unitatilor administrativ-teritoriale sunt la dispozitia consiliilor judetene, dar pentru folosirea lor este nevoie de semnatura presedintelui Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, care este prefectul.
Aceasta prevedere a fost pentru prima data „prinsa” intr-o hotarare de Guvern de acest fel, probabil pentru a dubla controlul asupra fondurilor in judetele controlate de PSD, prin implicarea prefectilor. La Alba, situatia a dus la tensiuni chiar intre doi lideri din cadrul Aliantei. Surse din cadrul CJ au declarat ca presedintele institutiei, Ion Dumitrel, a fost nemultumit de faptul ca decizia poate fi luata la nivelul Prefecturii, dar raspunderea revine exclusiv Consiliului Judetean. Cu toate neintelegerile, constructia anumitor tronsoane afectate de inundatii a demarat . Deja, drumul de la Ighiu a fost repus in functiune pentru traficul usor, urmand ca in cateva zile sa fie redat si pentru circulatia masinilor grele.