21.7 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInternaționalHaos în Venezuela: Realegerea lui Maduro declanșează proteste violente

Haos în Venezuela: Realegerea lui Maduro declanșează proteste violente

Cel puțin două persoane au fost ucise, iar alte zeci de venezueleni au fost reținuți de poliție

Au fost proteste violente în Caracas, după realegerea contestată a preşedintelui Nicolas Maduro. Cel puțin două persoane au fost ucisă, iar 46 au fost reținute de poliție. Forțele de ordine au dat cu gaze lacrimogene și au tras cu gloanțe de cauciuc împotriva oamenilor care protestează față de rezultatul alegerilor de duminică, în condițiile în care sondajele de opinie sugerau o victorie clară a contracandidatului lui Maduro, scrie BBC.

Ciocniri între protestatari și forțele de securitate au fost semnalate luni în toată țara, cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, lansate pentru a dispersa mulțimile, cel puțin două persoane au fost ucise, anunță și Reuters.

În Coro, capitala statului Falcon, protestatarii au dărâmat o statuie a regretatului mentor al lui Maduro, Hugo Chavez. Observatorul Conflictelor din Venezuela, un grup de advocacy, a raportat peste 180 de proteste în 20 din cele 23 de state ale țării, într-o postare pe X.

„Au fost raportate numeroase acte de represiune și violență comise de colectivități paramilitare și forțe de securitate”, se arată în comunicat.

Mulți alegători venezueleni au fost disperați la aflarea veștii că Maduro a câștigat un alt mandat de șase ani. Președintele Maduro a adus țara într-un colaps economic, migrația este aproximativ o treime din populație, iar relațiile diplomatice s-au deteriorat brusc, încununate de sancțiunile impuse de Statele Unite.

Maduro, un fost șofer de autobuz și ministru de Externe în vârstă de 61 de ani, a preluat mandatul la moartea președintelui Hugo Chavez în 2013, iar realegerea sa din 2018 este considerată frauduloasă de către Statele Unite și alții, care îl numesc dictator.

Conturile aflate în posesia opoziției au arătat un total de 2,75 milioane de voturi pentru Maduro și 6,27 milioane pentru rivalul său, fostul diplomat Gonzalez, a spus Machado.

Cifrele au fost net diferite de cele 5,15 milioane de voturi pe care autoritatea electorală a declarat că le-a câștigat Maduro, comparativ cu 4,45 milioane pentru Gonzalez, scrie Reuters.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Debut pentru Horațiu Moldovan la Sassuolo! Cum s-a descurcat portarul român la primul meci în Serie B

Horațiu Moldovan a avut un debut promițător pentru Sassuolo în Serie B, demonstrând că decizia sa de a refuza convocarea la echipa națională pentru...

Cutremur în România cu magnitudinea de 5.2 pe Richter

Cutremurul s-a resimțit puternic în zona București și Otopeni Luni, 16 septembrie 2024, la ora 17:40:21 (ora României), un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2...

Nadia Comăneci a dezvăluit discuția purtată cu Serena Williams, la finala de gimnastică de la JO 2024

Nadia Comăneci, prezentă la evenimentul Țiriac Foundation Trophy, a oferit câteva detalii interesante despre discuția sa cu Serena Williams, pe care a întâlnit-o recent...
Ultima oră
Pe aceeași temă