0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialPopriri bancare si executari silite pentru concesionari

Popriri bancare si executari silite pentru concesionari

Dupa o perioada de relas, au reinceput licitatiile pentru concesionarea terenurilor cu destinatie agricola. Agentia Domeniilor Statului pune pe tapet, in aceasta vara, cateva zeci de loturi de pamant ce au apartinut fostelor IAS. Dobrogea ocupa primul loc la vanzari, cu 14 „fete mari”.

Licitatiile au fost programate pentru lunile august si septembrie. Judetul Constanta are cinci oferte, Adamclisi, Baneasa, Pietreni, Targusor si Pestera, ce totalizeaza peste 6.000 de hectare. Doritorii pot concesiona pentru 20 de ani suprafetele, pentru care vor plati intre 111 si 262 de kilograme de grau la hectar cu titlu de redeventa. Pretul caietului de sarcini este acelasi, indiferent de suprafata concesionata: 1.190 RON. Garantia bancara poate ajunge insa la 150.000 RON, in functie de numarul de hectare. Dupa ce va organiza licitatiile pentru Constanta, ADS vrea sa vanda noua loturi de teren din Tulcea. In acest caz, redeventa este aproape dubla comparativ cu IAS-urile din Constanta, desi suprafetele nu difera prea mult. La fel si garantia de participare, ce poate ajunge pana la 3 miliarde de lei vechi. Primul lot scos la licitatie apartine SC Spicu SA Rahmanu, dupa care urmeaza Agrozootehnica Beidaud, Casimcea, Mihail Kogalniceanu, Agrodelta, Dallco, Agroindustriala Macin si Agroindustriala Fagarasu Nou.

Privatizare cu viteza melcului

Pe langa terenurile enumerate mai sus, ADS mai detine in portofoliu 67 de societati cu profil agricol din Dobrogea. 44 sunt in judetul Constanta, restul din Tulcea. Firmele in cauza detin active si terenuri ce vor face obiectul unor licitatii separate. Din pacate, vanzarea merge foarte prost, in principal din cauza ofertei slabe. Micii producatorii ar fi interesati de preluarea terenurilor, insa statul le pune conditii dure de participare: garantii de miliarde, redeventa fixa si o multime de acte.

Ordonanta „datornicilor”

Pentru a-i descuraja pe „teparii” din agricultura, ADS a obtinut de la Executiv o ordonanta de urgenta ce permite agentiei aplicarea sechestrului asigurator in doi timpi si trei miscari.
Masura a venit ca urmare a acumularii unei restante, la nivel national, de peste 3.000 miliarde de lei vechi la plata ratelor si a redeventelor. Dupa ce a luat teapa peste teapa de la arendasii concesionari care nu si-au platit facturile, ADS a ajuns sa sufle si in iaurt. Acest lucru ii descurajeaza pe potentialii concesionari, dar da, aparent, incredere agentiei ca nu va ramane cu buzele umflate.

Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă