Premierul slovac Robert Fico a declarat luni că ţara sa va opri livrările de motorină către Ucraina dacă Kievul nu reuşeşte să restabilească fluxurile de petrol de la grupul rus Lukoil pe teritoriul său, informează Reuters.
Slovacia şi Ungaria, două ţări care s-au opus asistenţei militare a aliaţilor occidentali acordate Ucrainei pentru a sprijini lupta sa împotriva invaziei Rusiei, au intensificat presiunea după ce Kievul a pus Lukoil pe lista de sancţiuni luna trecută, împiedicând trecerea petrolului companiei către rafinăriile slovace şi ungare.
„Dacă tranzitul ţiţeiului rusesc prin Ucraina nu este reînnoit într-un timp scurt, (rafinăria slovacă) Slovnaft nu va continua livrările de motorină către Ucraina”, a spus Fico într-un mesaj video pe Facebook.
Livrările de petrol prin Ucraina de la alţi furnizori ruşi decât Lukoil nu au fost întrerupte.
Livrările slovace reprezintă o zecime din consumul de motorină al Ucrainei, a mai spus Fico.
S-a găsit soluția pentru a relua fluxurile de petrol oprite
El a adăugat că a propus vineri premierului ucrainean Denis Şmîhal o soluţie tehnică pentru a restabili fluxurile de petrol oprite. Nu a oferit detalii despre propunerea sa, dar a spus că va trebui să implice mai multe ţări.
„Salut rapoartele conform cărora firme comerciale relevante se gândesc deja la cum să implementeze această soluţie tehnică în cel mai scurt timp posibil”, a spus Fico.
Disputa a arătat cât de mult continuă să depindă unele state din Uniunea Europeană de energia rusă la mai bine de doi ani după ce Bruxelles-ul a decis să oprească importurile de petrol din Rusia în urma invadării Ucrainei de către forţele sale.
Ungaria, Slovacia şi Cehia au obţinut derogări de la interzicerea importurilor de petrol prin conducte din Rusia pentru a avea timp să găsească alternative.
Slovacia se alătură inițiativei Cehiei pentru achiziția de obuze destinate Ucrainei
Preşedintele slovac Peter Pellegrini a anunţat miercuri în timpul unei vizite în Republica Cehă că iniţiativa gestionată de aceasta din urmă pentru achiziţia de obuze destinate Ucrainei va beneficia şi de implicarea industriei militare slovace, deşi Slovacia a sistat ajutorul militar pentru Ucraina şi pledează pentru negocieri de pace cu Rusia, potrivit agenției EFE.
Iniţiativa gestionată de Republica Cehă urmăreşte achiziţia a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a aproximativ 300.000 de obuze de calibrul 122 mm care să fie livrate Ucrainei. Circa 15 state membre ale UE şi NATO finanţează această acţiune, iar primul transport de obuze în cadrul iniţiativei a fost expediat Kievului luna aceasta.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!