16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internă2024 ar putea fi unul dintre cei mai secetoşi ani agricoli din...

2024 ar putea fi unul dintre cei mai secetoşi ani agricoli din istorie

Cele mai afectate culturi sunt cele de porumb și floarea-soarelui

Acest an agricol ar putea fi unul dintre cei mai secetoşi din istorie, în special pentru culturile prăşitoare, în prezent înregistrându-se secetă pedologică extremă în bună parte din ţară, a declarat pentru Agerpres, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu.

„Avem secetă pedologică extremă în bună parte din ţară, dar cele mai afectate zone în care deficitul de apă este unul extrem sunt Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi estul Moldovei, vestul Banatului şi al Crişanei. Culturile cele mai afectate sunt porumbul şi floarea soarelui. Putem spune că din cele aproape 11 luni, de la 1 septembrie 2023, când a început anul agricol curent şi până când se termină, la 31 august 2024, şapte luni cantităţile de precipitaţii au fost deficitare şi trei luni la rând, din mai, iunie şi iulie, vorbim în medie de cantităţi sub normele lunare. Deci, va fi unul dintre cei mai secetoşi ani agricoli, în special pentru culturile prăşitoare”, a precizat Elena Mateescu.

Directorul ANM a menţionat că specialiştii instituției pe care o conduce, publică frecvent prognoze agrometeorologice, dar analizează şi intensitatea stresului termic pentru agricultură, iar pragul de arşită este de 32 de grade Celsius.

„În condiţiile în care am valori peste acest prag, atunci plantele sunt afectate de stresul termic”, a adăugat şefa ANM. În aceste condiţii, procesele de creştere, coacere şi maturare, atât la culturile prăşitoare, cât şi la speciile pomi-viticole se vor desfăşura în continuare cu dificultate, îndeosebi în sudul, sud estul şi estul ţării.



Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de...

Israelul ar fi propus un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor la schimb cu o ieșire pentru Yahya Sinwar

Media israeliene au relatat joi că Israelul ar fi propus un acord ce prevede eliberarea tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza în schimbul unei ieşiri...

Trezoreria SUA impune noi sancțiuni împotriva Rusiei și a Coreei de Nord

Reprezentanții Trezoreriei din SUA au informat că au fost impuse noi sancțiuni. Acestea vizează Rusia și Coreea de Nord. Mai exact, este vorba despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă