5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia și SUA au avut recent o discuție secretă. Ce urmează pentru...

Rusia și SUA au avut recent o discuție secretă. Ce urmează pentru Ucraina

Presa de peste Ocean a scos la lumină un eveniment neașteptat. Cu doar câteva zile în urmă, Rusia și SUA au avut o discuție secretă, inițiată de autoritățile de la Moscova. Șeful Pentagonului a primit un telefon de la nimeni altul decât ministrul rus al Apărării, potrivit japantimes.co.jp.

Potrivit informațiilor dezvăluite de sursele publicației americane, Kremlinul le-a cerut socoteală americanilor cu privire la un complot misterios în care era implicată Ucraina.

Kremlinul, solicitare surprinzătoare pentru Pentagon

O discuție secretă, purtată între reprezentanți importanți ai celor două mari puteri, a fost purtată la începutul lunii iulie. Totul a început cu o solicitare făcută de noul ministru rus al apărării, Andrei Belousov – economistul care l-a înlocuit pe veteranul Serghei Şoigu în luna mai.

Pe 12 iulie 2024, Andrei Belousov l-a sunat pe Lloyd Austin, șeful Pentagonului, scriu jurnaliștii de la The New York Times, citând ca surse doi oficiali americani ce au ales să își păstreze anonimatul.

A fost pentru prima oară, de la debutul conflictului militar, când o discuție cu SUA este inițiată de Rusia. Motivul dialogului a fost un complot misterios. Moscova ar fi deconspirat o operaţiune secretă ucraineană împotriva Rusiei, iar autoritățile de la Kremlin credeau că planul avusese sprijinul americanilor.

SUA le-ar fi cerut ucrainenilor să renunțe la planul descoperit de Rusia

Belousov l-ar fi întrebat pe omologul său de peste Ocean dacă Pentagonul era la curent cu complotul, punctând potențialul de a amplifica tensiunile dintre Moscova şi Washington.

Oficialii americani citați de publicație au precizat că Pentagonul a fost surprins de acuzații, neavând nicio idee despre vreun astfel de complot. Avertismentul ministrului rus nu a fost trecut cu vederea. Americanii i-au contactat pe ucraineni și le-ar fi spus să abandoneze un asemenea plan, dacă el exista.

New York Times scrie că nu se știe dacă acel presupus complot pus la cale de Ucraina ar fi fost real. Oficiali ai Pentagonului și Casei Albe au refuzat să descrie discuția dintre Belousov și Austin.

Ministerul rus al Apărării a confirmat apelul telefonic din 12 iulie printr-un comunicat, adăugând că „a fost discutată problema prevenirii ameninţărilor la adresa securităţii şi a reducerii riscului unei posibile escaladări”, dar fără să menționeze vreo presupusă misiune secretă ucraineană.

Discuții telefonice între miniștrii Apărării din Rusia și SUA. Vor „reducerea riscului unei escaladări”

Miniștrii Apărării din Rusia și SUA au discutat vineri despre „reducerea riscului unei escaladări” în timpul unei convorbiri telefonice, anunță Moscova, după ce Washingtonul a anunțat desfășurarea punctuală de rachete cu rază lungă de acțiune în Germania, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.
În cadrul discuției dintre Andrei Belousov și Lloyd Austin, s-a discutat prevenirea amenințărilor la adresa securității și reducerea riscului de escaladare, conform unui comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Rusia a inițiat această convorbire, a transmis Kremlinul.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Sectorul construcțiilor, în creștere în septembrie datorită infrastructurii. Rezidențialul și birourile, pe minus

Sectorul construcțiilor, un pilon al economiei din ultimii ani, a înregistrat o creștere de 2,4% în septembrie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului...

Tinerii români economisesc mai puțin: doar 6% au depozite la termen, iar valoarea medie a unui depozit este mult sub media europeană

Doar 6% dintre tinerii români sub 25 de ani aleg să economisească prin depozite la termen, acest lucru fiind influențat de resursele financiare limitate,...

Pensiile cresc din ianuarie 2025: Pensia minimă garantată ajunge la 1.415 lei

Valoarea Punctului de Referință (VPR) pentru calculul pensiilor va crește de la 81 de lei la 91 de lei, marcând o majorare de 12,1%,...
Ultima oră
Pe aceeași temă