Odata cu refugierea Operei de Stat din Cluj-Napoca la Timisoara, in timpul Diktatului de la Viena, s-au creat si aici premisele infiintarii unui teatru liric. Astfel ca, la 30 martie 1946, Opera din Timisoara a fost fondata prin Decretul-lege nr. 254, semnat de regele Mihai I si de alte oficialitati ale vremii, iar primul director al institutiei a fost reputatul artist Aca de Barbu.
Actul de nastere a fost urmat de o fireasca perioada de pregatiri necesare inaugurarii primei stagiuni, mult asteptata la Timisoara, in orasul care isi dorea nespus o scena lirica dupa model vienez. La inceput a existat o trupa de artisti mai modesta, dar plina de ambitii si aspiratii nobile. La un an de la parafarea actului de nastere a institutiei, a fost deschisa prima stagiune a scenei lirice timisorene.
Primul spectacol a fost „Aida” de Giuseppe Verdi, scos la lumina rampei chiar de Aca de Barbu, un inspirat deschizator de drumuri pentru Opera din Timisoara, care s-a afirmat in acest rastimp atat in orasul de pe malurile Begai, cat si pe mari scene ale lumii. De data aceasta, la ceas aniversar, dupa sase decenii de activitate, institutia s-a prezentat in fata publicului meloman tot cu „Aida” de Verdi. Intre timp, gusturile au evoluat, la fel ca si calitatea interpretarii artistice. Asa incat spectacolul a fost prezentat integral in italiana si titrat in limba romana.
Actualul spectacol, jucat cu sala arhiplina, a fost realizat la toate standardele internationale in materie, sub conducerea muzicala a lui David Crescenzi (Italia), regia artistica fiind semnata de Ognian Draganoff (Bulgaria), iar coregrafia de Konstantin Kostiukov (Serbia si Muntenegru). Din distributie au facut parte Carmen Gurban, in rolul titular, Patrizio Ha, Octavian Vlaicu, Lucian Papa, Sorin Draniceanu, Camil Mara, Giorgio Nemeti si Nicoleta Colceiar.
Evolutia solistilor a fost intregita cu maiestrie de orchestra condusa de maestrul italian David Crescenzi la pupitrul dirijoral, de corul si corpul de balerini ai Operei timisorene. Desi de la spectacolul jubiliar a lipsit directorul institutiei, Corneliu Murgu, aflat in spital, in sala s-a asternut o atmosfera cu adevarat de sarbatoare. Mai ales ca pe langa aplauzele prelungite ale spectatorilor, institutia a primit flori si mesaje aniversare din partea Casei Regale a Romaniei, care a contribuit la intemeierea ei, din partea ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu.