8.2 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăSănătateAlarmă! Febra Oropouche face primele victime din lume

Alarmă! Febra Oropouche face primele victime din lume

Ministerul Sănătății din Brazilia a anunțat joi că două persoane au murit din cauza febrei Oropouche, fiind prima dată când cineva se stinge din viață din cauza aceste boli.

Febra Oropouche face primele victime din lume

Decesele au avut loc în statul Bahia din nord-estul Braziliei. Victimele sunt două femei cu vârste sub 30 de ani, care nu aveau comorbidități cunoscute, dar prezentau simptome similare unei forme severe de febră denga, potrivit comunicatului ministerului.

Febra Oropouche este o infecție virală rară dar semnificativă, transmisă de țânțari, care afectează în principal regiunile tropicale ale Americii de Sud și Centrală.

Descoperită pentru prima dată în 1955 în Brazilia, febra Oropouche a fost identificată ca o boală emergentă, cu cazuri care au fost raportate și în alte părți ale Americii Latine, inclusiv în Panama și Columbia.

Virusul Oropouche, agentul patogen al febrei Oropouche, este transmis în principal prin mușcăturile de țânțari infecți.

Speciile de țânțari din genul Culex sunt cunoscute ca fiind principalele vectori ai virusului.

De asemenea, s-a sugerat că alte specii de țânțari ar putea juca un rol în transmiterea virusului, dar acest aspect nu este pe deplin înțeles.

Febra Oropouche se caracterizează printr-o serie de simptome care pot apărea de obicei la câteva zile după infectare. Cele mai frecvente simptome includ:

  • Febră acută
  • Dureri de cap intense
  • Dureri musculare și articulare
  • Erupție cutanată
  • Greață și vărsături
  • Oboseală și slăbiciune generală

Simptomele pot dura între câteva zile și două săptămâni. În general, boala are un prognostic favorabil, dar în cazuri rare, poate duce la complicații severe sau chiar la deces, în special în cazul persoanelor cu sistem imunitar compromis.

Nu există un tratament specific pentru febra Oropouche.

Managementul bolii se concentrează pe ameliorarea simptomelor, prin administrarea de analgezice și antipiretice pentru febră și dureri, precum și prin asigurarea unei hidratări adecvate.

În cazuri severe, este posibil să fie necesară spitalizarea și tratamentul de suport.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...
Ultima oră
Pe aceeași temă