17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPolitistii vaneaza soferii fara RCA

Politistii vaneaza soferii fara RCA

Dupa trei zile in care soferii au putut circula linistiti, Politia Rutiera va incepe actiunile de control in forta. Astfel, cei care vor circula incepand de astazi pe strazi vor trebui sa aiba toate actele in regula. Mai multe echipaje, impreuna cu reprezentanti ai Registrului Auto Roman, vor institui filtre in municipiu si in judet pentru a se verifica daca posesorii de autoturisme si-au platit asigurarea de raspundere civila obligatorie. Totodata, cei abilitati vor avea in vedere, daca va fi cazul, si prezenta rovignetelor. In acelasi timp, o atentie deosebita va fi acordata si starii de functionare a autovehiculelor. Avand in vedere ca luna ianuarie se anunta foarte friguroasa, fiind asteptate temperaturi de pana la minus 20 de grade Celsius, politistii vor fi foarte exigenti din acest punct de vedere. Pentru asigurarea unui trafic normal in conditii de iarna, oamenii legii recomanda verificarea sistemelor de dezaburire si aducerea acestora, daca este cazul, intr-o perfecta stare de functionare. Mai mult, ca masura de precautie, lopata, saculetul cu nisip, sufa si lanturile antiderapaj nu ar trebui sa lipseasca din arsenalul soferilor care vor sa se aventureze pe strazi dupa primele caderi de zapada. Prezenta asigurarii, a rovignetei si a echipamentului de iarna ar arata ca soferii au inceput sa se gandeasca mai mult la siguranta lor si a celorlalti participanti la trafic, au mentionat oamenii legii.

Tarifele frig la buzunare

In unele state europene, circulatia automobilelor pe drumurile publice este conditionata de incheierea asigurarii obligatorii. Daca esti prins pe sosea fara RCA, talonul masinii este confiscat pana la remedierea situatiei. In Romania, pedeapsa maxima consta, deocamdata, intr-o amenda de cateva milioane de lei vechi. Suma este simbolica daca ne gandim ca pagubele produse de acesti soferi inconstienti sunt imense, depasind cateva sute de milioane, in cazul masinilor de lux. Din aceasta primavara insa, amenzile vor creste substantial, ajungand pana la 30-40 milioane de lei vechi.
In acest an, asigurarea RCA a costat intre 150 si 500 RON, pentru autoturisme, in functie de capacitatea cilindrica, fiind, in medie, cu 33% mai scumpa decat in 2004. Sumele cele mai mari, de peste 1.300 RON, s-au platit de catre posesorii TIR-urilor cu masa totala maxima autorizata peste 16.000 kilograme.

Nebunia preturilor

„Anul acesta a fost o nebunie in privinta RCA-ului”, spune Constantin Tanase, broker in asigurari. Motivele, explica el, sunt numeroase. In primul rand, firmele de asigurari au avut voie, prin hotarare de guvern, sa mareasca sau sa micsoreze preturile cu 10%. Din aceasta cauza, diferenta de pret, la masinile de capacitate mare, a fost si de peste 500.000 de lei, suma suficienta pentru ca lumea sa caute societatea care ofera cel mai bun pret. Vazand ca pierd o cota importanta din piata, unele societati de asigurari s-au reorientat din mers si au modificat tarifele chiar si de doua, trei ori. In alta ordine de idei, desi au avut posibilitatea sa plateasca numai pe o jumatate de an, majoritatea constantenilor au achitat RCA pe intregul an. „Cel mai des, oamenii spun ca vor sa scape de o grija si platesc pentru tot anul”, spune Constantin Tanase. Tot pentru a scapa de griji, constantenii au platit RCA pana la 31 decembrie, fiind foarte putini cei care isi mai achita in aceste zile taxa.

In 2007 vine iuresul

Problemele adevarate vor incepe sa apara la sfarsitul acestui an, pentru ca, incepand din 2007, cel mai probabil, in asigurarea RCA va fi inclusa si cartea verde, potrivit reglementarilor europene. Astfel, soferii romani vor putea sa circule in tot spatiul european, inclusiv in Elvetia. Din aceasta cauza, specialistii prevad o adevarata explozie a preturilor, care trebuie sa se alinieze la cele europene. Normele au fost deja elaborate, dar nu este exclus ca ele sa sufere modificari pana la sfarsitul anului. Cert este ca cine nu va avea bani sa-si incheie asigurarea RCA va fi nevoit sa-si lase masina in fata blocului, pentru ca amenzile vor fi foarte dure.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă