17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialBilant pozitiv in asistenta sociala

Bilant pozitiv in asistenta sociala

Pe parcursul anului trecut, au fost inregistrate 26.513 cereri pentru acordarea ajutorului de incalzire a locuintei. Dintre acestea, 25.962 au fost aprobate si s-au transmis 24.916 bonuri pentru energia termica si alte 1.046 pentru gaze naturale.

Tot la nivelul anului 2005, peste 10.880 de persoane se aflau in plata venitului minim garantat, fiind achitate aproximativ 13 milioane RON. De ajutorul pentru incalzirea locuintei cu lemne au beneficiat 10.622 de familii, suma platita catre acestia ridicandu-se la valoarea de aproape 1,5 milioane RON. Alte 48 de familii constantene au beneficiat, anul trecut, de ajutorul de urgenta de la bugetul de stat, valoarea fiind de 136.900 RON. In ceea ce priveste acordarea prestatiilor sociale pentru care Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei este coordonator principal de credite, la nivelul judetului Constanta au fost cheltuite in jur de 30 milioane RON, de care au beneficiat 89.765 de persoane. Astfel, 55.500 de persoane au beneficiat de alocatii de stat, 16.530 de alocatii complementare, 8.512 de alocatii de sustinere, 1.853 de persoane au beneficiat de alocatii de intretinere pentru plasament familial si alte 4.479 de familii au beneficiat de alocatii pentru copiii nou-nascuti. In jur de 2.200 de persoane au beneficiat de fondurile aferente drepturilor pentru nevazatori si alte 671 de indemnizatiile lunare pentru copiii si adultii infectati cu HIV-SIDA.

Adultii cu probleme, integrati in comunitate

Tot in anul 2005 a fost implementat, la Constanta, proiectul „Centrul comunitar pentru adultii cu probleme de sanatate mintala”. Acesta reprezinta un parteneriat al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) cu Fundatia „Estuar”, finantat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, printr-un imprumut BIRD. Scopul proiectului este acela de a crea un serviciu social complex de integrare a adultilor cu probleme de sanatate mintala pentru includerea lor in comunitate si reducerea gradului de saracie. Activitatile se desfasoara si in prezent, in cadrul Centrului Social „Estuar”.
Prin intermediul programului se urmareste, de asemenea, reducerea spitalizarii psihiatrice pe termen lung, prin intermediul consilierii psihologice, al activitatilor terapeutice, educative, de cunoastere si autocunoastere. Valoarea totala a acestui proiect se ridica la suma de aproximativ 1,5 miliarde. In decursul anului 2005, au fost acreditati 8 furnizori de servicii sociale, dintre acestia 7 fiind privati si organizatii nonguvernamentale.
Urmeaza acreditarea a inca 10 astfel de furnizori care si-au depus deja documentatia necesara. Din cele 60 de cereri inregistrate pentru autorizarea furnizorilor de formare profesionala, 56 au fost autorizate, doua respinse iar alte doua sunt in curs de derulare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă