17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialTot mai multi copii abandonati in spital!

Tot mai multi copii abandonati in spital!

Cadrele medicale ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta sunt foarte aglomerate din cauza numarului mare de bebelusi abandonati in aceasta institutie medicala. Pe langa munca de zi cu zi, acestea sunt nevoite sa aiba grija si de copiii nimanui.
O situatie cu care se confrunta in fiecare zi cadrele medicale de la sectiile de Obstetrica-Ginecologie sunt abandonurile copiilor nou-nascuti. De foarte multe ori mamele acestora fug chiar din sala de nasteri, imediat dupa ce au adus pe lume bebelusii. Medicii ginecologi spun ca fuga imediat dupa nastere poate avea consecinte extrem de grave asupra starii lor de sanatate, deoarece acestea nu au primit ingrijirile postnatale necesare.

Dragostea de mama nu poate fi inlocuita

Conform informatiilor oferite de directorul general al Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta, dr. Marius Enescu, la ora actuala, peste 40 de micuti abandonati se afla in sectia de Pediatrie ale Spitalului de Urgenta si alti 10 la Prematuri. Multi dintre ei au trecut deja de varsta de 3 luni. In general, fiecare medic si asistenta se ataseaza de cate un copil si incearca sa aiba grija de el cand au un moment de respiro.
Personalul este insa insuficient si, chiar daca asistentele se implica afectiv, nu pot compensa lipsa mamei.

Lipsa luminii naturale produce rahitism

Micutii au nevoie de multe plimbari in aer liber, de imbracaminte adecvata varstei si de multe alte lucruri pe care o unitate sanitara nu le poate oferi. Ei au nevoie de un contact indelungat cu persoanele din jur pentru a se putea dezvolta normal din punct de vedere psihomotor. Ei nu pot duce o viata normala intr-un spital. Trebuie sa vada lumina soarelui, caci altfel sunt predispusi la rahitism. Au nevoie de contact social, de cineva care sa se ocupe in permanenta de ei. Micutii abandonati in spital sunt copii perfect sanatosi, insa provin din familii cu posibilitati materiale reduse.

Laptele, transportat cu masinile medicilor

Cele mai mari dificultati se intalnesc in ceea ce priveste hrana celor peste 40 de micuti abandonati la Spitalul de Urgenta Constanta. „Laptele praf pentru acesti nou-nascuti este asigurat prin intermediul unui program national demarat de Ministerul Sanatatii. Distribuirea lui se face prin noi, catre Primaria Constanta”, a precizat dr. Marius Enescu, directorul DSPJ Constanta. Cutiile de lapte praf sunt preluate de la Primarie, deseori cu masinile personale ale cadrelor medicale, caci alte modalitati nu exista.

Nu se pot dezvolta normal

Un studiu efectuat de catre UNICEF Romania dovedeste ca nou-nascutii alaptati la san au un sistem imunitar mult mai puternic decat cei care din primele clipe de viata au fost hraniti cu lapte praf. In plus, cei hraniti natural sunt mult mai inteligenti, nu sunt predispusi la obezitate si au o vedere mult mai buna atat in spatiu, cat si in profunzime. Daca acesti micuti vor avea sau nu o viata normala nimeni nu stie. Cert este ca traiesc si ca medicii si asistentele isi dau silinta sa-i ingrijeasca cat mai bine. Problema este ca noua legislatie in domeniu impiedica institutionalizarea copiilor cu varste mai mici de doi ani in centre de plasament, asa ca, daca nu se vor lua masurile necesare, este posibil ca spitalele sa se transforme in adevarate crese.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă