18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPrima terorista-kamikaze europeana

Prima terorista-kamikaze europeana

La inceputul lunii noiembrie, pe forumul islamist gazduit de Yahoo, Global Islamic Media Front, cineva a postat urmatorul portret al „noilor soldati Al Qaeda”: „S-au nascut in Europa, din parinti europeni si crestini. Au studiat in scolile voastre, s-au rugat in bisericile voastre (…) Au baut alcool, au mancat porc si au oprimat musulmanii. Dar Al Qaeda i-a recuperat si ei s-au convertit in secret la islam. Acum, se plimba pe strazile Europei si ale Americii in asteptarea atacurilor ce vor veni…”
Cateva zile mai tarziu, pe 9 noiembrie, o terorista-kamikaze s-a aruncat in aer in apropierea unui convoi american din Bagdad. Saptamana aceasta, spre stupefactia tuturor, s-a aflat numele ei: Muriel Degauque, 38 de ani, nascuta la Charleroi, Belgia. Povestea ei este anosta si trista. S-a nascut intr-un cartier muncitoresc din Charleroi, pe o strada cenusie denumita, ironic, rue de L'Europe. In adolescenta, i-a pasat mai mult de baieti si de distractie decat de scoala. A fugit de mai multe ori de acasa, iar parintii o recuperau adesea din diverse locuri intoxicata cu alcool si cu droguri. Pana la 38 de ani a fost chelnerita intr-o cafenea, apoi vanzatoare intr-o brutarie din Bruxelles, de unde a fost data afara pentru furt. S-a casatorit cu un turc, de care a divortat pentru a trai cu un algerian care a convertit-o la islam. Apoi s-a casatorit cu un islamist marocan, Hissam Goris, cu sase ani mai tanar. In septembrie, au anuntat ca pleaca in Kenya, dar au plecat in Irak. In ziua in care Muriel s-a aruncat in aer, Hissam a fost impuscat de americani inainte de a-si detona incarcatura.
In Belgia, sase persoane au fost acuzate de terorism in legatura cu afacerea Degauque, cinci dintre ei cetateni belgieni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă