20.5 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAgentia de Plati, finantata doar de la buget

Agentia de Plati, finantata doar de la buget

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Dezvoltare Rurala va fi finantata integral de la bugetul de stat, potrivit deciziei revizuite a Parlamentului.

Agentia de Plati, infiintata pentru gestionarea masurilor de sprijin finantate din fonduri europene si a celor finantate de la bugetul de stat al Romaniei are rolul de a urmari transparenta si corectitudinea activitatii de distribuire a fondurilor de sustinere financiara a producatorilor agricoli.
Presedintele Romaniei a refuzat sa promulge legea privind infiintarea Agentiei, nefiind de acord ca ea sa fie finantata din subventii si venituri proprii, asa cum i-a propus Parlamentul, prin legea pe care i-a trimis-o spre promulgare. In opinia sa, din aceasta formulare reiese ca finantarea Agentiei s-ar face, ca regula, din venituri proprii, dar si din subventii, iar de la bugetul statului, ca exceptie. In consecinta, le-a cerut parlamentarilor sa reexamineze si sa fie de acord ca Agentia sa fie finantata numai de la bugetul de stat, pentru a-si putea pastra independenta si a face un control real, transparent, de distribuire a banilor pe care-i gestioneaza si functiona astfel in scopul pentru care este infiintata.
Cu ocazia reexaminarii legii, parlamentarii au revizuit sursa de finantare a institutiei, dar au mai facut unele precizari in legatura cu activitatea Agentiei, si anume i-au stabilit un numar de 3.953 angajati si i-au mai adaugat ca sarcini sa se ocupe si de implementarea sistemului de garantii pentru importul si exportul produselor agricole. Reexaminata si completata, aceasta si este forma legii privind infiintarea Agentia de Plati, pe care i-au retransmis-o presedintelui spre promulgare.
Infiintarea Agentiei de Plati este o prioritate legislativa, fiind ceruta de Comisia Europeana. De altfel, in scrisoarea de avertizare primita la 7 noiembrie de autoritatile de la Bucuresti de la comisarul european pentru extindere Olli Rehn se face referire si la necesitatea infiintarii agentiilor de plati pentru agricultura.

Cele mai citite

Un vulcan din Filipine a erupt și urmează alte erupții

Un vulcan din Filipine a erupt luni. Zona este atent monitorizată deoarece experţii cred că vor urma şi alte erupţii. Autorităţile nu au dispus...

Ministrul de Finanțe și șeful Vămilor inaugurează scanerele de la vama Albița

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și președintele Autoritãții Vamale Române, Marcel Mutescu, merg în ziua de 4 iunie 2024 la vama Albița (județul Iași), unde...

Starea zen a primarilor useriști

Impasibili la ceea ce se-ntâmplă în jurul lor, Nicușor Dan, Clotilde Aramand, Dominic Fritz, Allen Coliban, Lucian Viziteu se pregătesc să câștige un nou...
Ultima oră
Pe aceeași temă