9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialSpre o coalitie invinsi-invingatori?

Spre o coalitie invinsi-invingatori?

Presa austriaca preconiza ieri formarea unei „mari coalitii” intre social-democrati, castigatorii la limita ai alegerilor legislative de duminica, si conservatori.
Contrar sondajelor de opinie, care indicau o victorie a conservatorilor, Partidul Social-Democrat (SP…) a obtinut 35,7% din voturi si dreptul de a forma viitorul guvern austriac. Marii lor rivali n-au strans decat 34,2% din optiunile electoratului, iar cancelarul Wolfgang Schussel, dezamagit ca a ratat cel de-al treilea mandat, a pus infrangerea pe seama participarii scazute la vot Ð 74,2%, fata de 84,3% in 2002. In Nationalrat (parlamentul de la Viena) mai intra partidul de extrema dreapta FP… (11,2%), ecologistii (10,5%) si Alianta pentru Viitorul Austriei a lui Jorg Haider (4,2%). Potrivit ziarului „Kurier”, „cancelarul Schussel este acum istorie” si „ramane de vazut cum se va legitima coalitia intre social-democrati si conservatori, avand in vedere ca exemplul Germaniei, unde coalitia negru-rosu abia se taraste, nu este incurajator”. Noua vedeta a politicii austriece este liderul social-democrat Alfred Gusenbauer, poreclit „Gusie”. Preferinta lui pentru vinurile rosii scumpe si vacantele in statiunea de lux spaniola Marbella au atras atentia colegilor sai de partid.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă