9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecial770.000 de studenti au inceput scoala

770.000 de studenti au inceput scoala

Noul an universitar si-a deschis oficial ieri portile, politicieni si ministri participand la festivitati in diverse universitati din tara. Presedintele Basescu a fost prezent la Universitatea „Transilvania” din Brasov, presedintele Camerei Deputatilor la Universitatea Politehnica din Timisoara, prim-ministrul Tariceanu la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca, ministrul Educatiei si Cercetarii la Universitatea din Baia Mare, ministrul Administratiei si Internelor si ministrul Integrarii Europene la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, ministrul Economiei si Comertului la Academia Tehnica Militara din Bucuresti etc. Oficialilor romani li s-au alaturat cativa ambasadori si oficiali europeni. La nivelul intregii tari, peste 770.000 de studenti de la universitati de stat si particulare au inceput anul universitar 2006-2007.
„Am inteles ca presedintele Basescu ar fi declarat ca noi am fi de vina. Ei bine, tin sa-l contrazic. Nu oamenii sunt de vina, ci politicienii. Daca invatamantul superior nu s-a impus pe plan international decat prin singularitati, si slava Domnului ca avem destui profesori foarte bine cotati, si nu si pe plan institutional, deci nu figuram in acel celebru top al primelor 500 de universitati din lume, acest lucru se datoreaza unei politici total gresite. Este vorba de o subfinantare care a durat 30 de ani si doar in ceasul al 12-lea au inceput sa intre bani. Romania are ce arata, dar finantarea trebuia inceputa imediat din 1990. Cum am mai spus, anul acesta s-au alocat fonduri in invatamant cat in ultimii 16 ani, dar asta numai dupa o greva generala, cea de anul trecut. Inca mai avem o sansa. Trenul trece inca prin gara, deci inca putem sa ne agatam de el, mai avem o sansa. Dar, revin, ca sa ne putem dezvolta pe verticala, ca pe orizontala ne-am tot dezvoltat, este nevoie de dotarea laboratoarelor si caminelor la standarde europene. Evident, daca vrem sa fim bagati in seama de mai-marii Uniunii Europene”, ne-a declarat conf. univ. Razvan Bobulescu, liderul Federatiei „Alma Mater”.

Imbatranirea personalului

O alta problema a invatamantului superior romanesc actual este imbatranirea personalului didactic. De altfel, va continua daca salarizarea personalului debutant va fi la fel de proasta. Pentru a avea un invatamant de calitate, este evident ca este nevoie de cadre universitare foarte bine pregatite, deci de tineri valorosi. Dar cum salariul este ridicol de mic, procesul de imbatranire va continua.
„Nu poti sa atragi un tanar foarte valoros, ma refer la varfuri, daca il platesti cu 100 de euro pe luna, cand la diverse firme isi poate gasi imediat un job cu un salariu de 300-400 de euro. Din cauza proastei salarizari, a fi cadru universitar va fi in continuare neatractiv”, a conchis liderul Federatiei „Alma Mater”.

Ierarhizare pe criterii
de calitate

Un alt subiect abordat de ministrul Educatiei si Cercetarii cu ocazia deschiderii noului an universitar se refera la ierarhizarea universitatilor pe anumite standarde de calitate, tocmai pentru ca viitorii studenti sa poata opta in cunostinta de cauza. Ministrul Hardau crede ca institutiile de invatamant superior care nu se vor alinia noilor standarde de calitate isi vor pierde in viitor studentii. De asemenea, finantarea universitatilor se va face in viitor tot dupa calitatea educationala.
"In octombrie, structurile de conducere ale agentiilor privind calita-tea vor fi definitivate, se vor completa, metodologia de evaluare a calitatii fiind in faza de aprobare. Vom avea evaluari ale calitatii interne si evaluarea externa, care vor conduce in final la o ierarhizare pe anumite standarde de calitate, o ierarhizare a universitatilor,” a declarat ministrul Hardau.
"Studentul va fi informat, parintii studentilor vor fi informati despre oferta educationala, care este nivelul calitativ al acestei oferte si, la finalul studiilor, care vor fi competentele sau abilitatile cu care vor fi inzestrati acesti absolventi. Fiecare va lua o decizie in cunostinta de cauza”, a mai spus ministrul Hardau, care duminica a participat la inaugurarea unui modern camin studentesc si a bibliotecii Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Academia Tehnica Militara, in context european

Si la Academia Tehnica Militara (ATM) din Bucuresti deschiderea anului universitar s-a facut printr-o ceremonie oficiala. Potrivit col. dr. Doru Gheorghe Safta, ATM va face parte, incepand de la 1 ianuarie 2007, din reteaua de invatamant superior acreditat din cadrul Uniunii Europene, ceea ce implica indeplinirea mai multor cerinte, indeosebi cele legate de dezvoltarea activitatii de cercetare stiintifica si a relatiilor de cooperare cu mediul educational national si international.

Presedintele, vesnic nemultumit: studii inalte mediocre

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a declarat foarte suparat pe starea invatamantului. Prezent, ieri, in mijlocul studentilor Universitatii „Transilvania” din Brasov, cu ocazia deschiderii noului an universitar, seful statului a apreciat ca exista un decalaj substantial intre nivelul universitar din tara noastra si cel din Uniunea Europeana. „Nu l-am etichetat cu rea-vointa ca fiind un sistem de educatie mediocru la nivel european, ci l-am etichetat asa plecand de la realitate. Din aceasta mediocritate avem obligatia sa iesim, pentru a fi performanti”, a spus Basescu.
Pentru a exemplifica cat de scazut este nivelul invatamantului romanesc, presedintele a spus ca nici o institutie de invatamant superior din Romania nu reuseste sa atinga macar jumatate din standardele primelor 500 de universitati din lume.
„Va pot spune, fara nici o ezitare, ca nici una din universitatile din Romania nu intruneste jumatatea punc-tajului necesar pentru a intra in primele 500 de universitati ale lumii”, a adaugat Basescu.
Cu toate acestea, presedintele considera ca Educatiei i-au fost alocate sume considerabile anul acesta, astfel ca ar exista conditii pentru studii de calitate. „Alocarea pentru infrastructura scolara, fie ca vorbim de cea universitara sau de cea necesara vietii de zi cu zi a studentilor – la camine, ma refer – a fost anul acesta de 17,5 ori mai mare la nivel national, comparativ cu anul trecut”, a mai declarat presedintele.
Gazdele de la Universitatea „Transilvania” au facut tot ce le-a stat in putinta ca presedintele sa vada ca fondurile alocate in acest an sunt utilizate pentru dezvoltarea invatamantului. Conducerea insti-tutiei a reusit sa termine la timp, inainte de vizita lui Basescu, lucrarile de renovare si reparatii la caminele si salile de curs pe care seful statului urma sa le viziteze, in campusul de pe „Colina” si in noua Aula a Universitatii. In schimb, intr-un alt campus brasovean, in „Memorandului”, lucrarile de renovare sunt departe de finalizare, iar studentii vor fi nevoiti sa stea cate sase in camere de patru persoane, pana cand proiectul va fi dus la sfarsit.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă