De anul viitor, ar putea fi eliminate facilitățile fiscale pentru angajații din IT, agricultură și industria alimentară
Liderii PSD și PNL au discutat, luni, la Guvern, pachetul de măsuri fiscal-bugetare, care va intra în vigoare din ianuarie 2025. Ministrul Finanțelor trebuie să vină cu forma finală, în fața Coaliției de guvernare, până pe 1 septembrie.
Până pe 15 octombrie, Guvernul României trebuie să transmită la Bruxelles un plan de măsuri fiscal-bugetare, pe baza cărora va negocia reducerea deficitului bugetar pentru următorii 7 ani.
În ceea ce privește TVA, analiza prezentată de Marcel Boloș arată că acesta va scădea cu 5% pe an în următorii 5 ani, astfel încât România să ajungă la un TVA de 10%, într-o perioadă de 5 ani.
Un procent de 75% din banii împrumutați de România sunt pentru investiții, astfel că aproximativ 2,6% din deficitul bugetar înregistrat pe primele 5 luni ale acestui an, vine din investiții, spune ministrul Boloș.
In prima jumătate de an, aceste investiții au depășit 47 de miliarde de lei, doar în luna iulie au ajuns la 11 miliarde de lei.
Datele centralizate de experții de la Ministerul Finanțelor arată că, până la finalul anului, valoarea totală a investițiilor va fi de 110 miliarde de lei.
În ședința de Coaliție, ministrul Finanțelor a prezentat și datele, după discuția de săptămâna trecută cu experții Comisiei Europene. Patru state europene ar putea intra în procedură de deficit excesiv. Este vorba despre Franța, Italia, Ungaria și Polonia.