20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialLista lui Morar

Lista lui Morar

Seful Departamentului National Anticoruptie cere destituirea a 11 procurori din subordine. Lista procurorilor neagreati a fost trimisa CSM-ului. Cei mai multi dintre acestia au fost nu o data criticati in presa pentru activitatea lor.

Daniel Morar, seful Departamentului National Anticoruptie (DNA), a cerut ca 11 procurori anticoruptie sa fie dati afara din departament, lista acestora fiind trimisa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), vineri seara. Morar doreste revocarea din functiile de conducere si de executie din cadrul DNA a cinci sefi de servicii: Ioan Irimie (seful Serviciului Teritorial Cluj), Ioan Otel (seful Serviciului Teritorial Constanta), Alois Imbrea (seful Serviciului Teritorial Iasi), Constantin Stefanescu (seful Serviciului Teritorial Ploiesti) si Gheorghe Vizitiu (seful Serviciului de anchete speciale, din structura centrala a fostului PNA). Totodata, este ceruta eliminarea din DNA a unui anchetator din cadrul Serviciului teritorial Cluj si a cinci procurori din structura centrala a fostului PNA. Acestia sunt: Nicolae Dorel, Alexandru Chiciu, Carmen Cojocariu, Ioan Ciofu, Gheorghe Stan si Octavian Lupescu.

CSM isi va da marti avizul consultativ

Surse judiciare au declarat ca lista celor 11 anchetatori vizati a fost trimisa CSM, urmand a fi luata in discutie in sedinta de marti a Consiliului. Potrivit modificarilor aduse recent la legile privind reforma Justitiei, avizul CSM este unul consultativ, revocarile si numirile in functii fiind facute de catre presedintele tarii, la propunerea motivata a ministrului Justitiei, a sefului Parchetului sau a sefului DNA. Unii dintre cei a caror eliminare o cere procurorul Daniel Morar s-au aflat in atentia presei, cel mai adesea din cauza dosarelor pe care le-au instrumentat.

Eventuale motive de destituire

Interesanta este propunerea de demitere a lui Ioan Irimie – seful Serviciului Teritorial Cluj. Numele acestuia a fost vehiculat acum cateva luni ca posibil inlocuitor al lui Ioan Amarie la conducerea PNA.
Procurorul Ioan Otel este unul dintre cei doi anchetatori care au semnat rechizitoriul prin care Traian Basescu a fost trimis in judecata, alaturi de alte 79 de persoane, in dosarul „Flota”, aflat pe rolul instantei supreme. Otel a fost vizat de o plangere penala pe care Basescu a inaintat-o vizavi de modul in care s-a facut cercetarea in dosarul mentionat, plangere care a fost retrasa la scurt timp dupa ce acesta a fost ales sef al statului.
Procurorul Constantin Stefanescu, seful Serviciului Teritorial Ploiesti, s-a implicat in instrumentarea primelor dosare vizand mafia petrolului. Gheorghe Vizitiu este seful Serviciului de anchete speciale din cadrul structurii centrale a fostului PNA, cea care a realizat primul dosar penal in baza caruia a fost trimis in judecata un senator. Fostul senator PSD Vasile Duta a fost cercetat de PNA, alaturi de o avocata, pentru ca ar fi cerut 10.000 de dolari unui om de afaceri cercetat pentru evaziune fiscala, cu promisiunea de a interveni pe langa magistrati. Duta a acuzat, la un moment dat, doi procurori de la PNA – intre care Vizitiu si Ciofu, vizati acum de propuneri de revocare – de grave abuzuri si ilegalitati comise in timpul cercetarii unui fost comisar de Politie din Ploiesti.
Procurorul Alexandru Chiciu a fost eliberat la cerere din functia de sef al Sectiei a II-a Penala a fostului PNA, in vara acestui an, el fiind vizat de propunerile de destituire facute de ministrul Justitiei, in momentul in care a fost schimbata intreaga conducere a acestei structuri de ancheta. Chiciu a coordonat Sectia a II-a timp de un an si doua luni, numele acestuia fiind legat mereu de cazul Armagedon II, in care a fost vizat Mugur Ciuvica (fostul sef de cabinet al lui Emil Constantinescu).

Destituiri previzibile

Daniel Morar anunta inca de la numirea sa la conducerea fostului PNA ca va evalua activitatea tuturor procurorilor anticoruptie si ca va propune destituiri, pentru eficientizarea activitatii structurii si pentru profesionalizarea celor implicati in lupta anticoruptie. Morar afirma, in prima sa conferinta de presa, ca ar vrea sa aiba macar 20 de procurori anticoruptie (adica o cincime din anchetatori) puternici si destepti.

Cele mai citite

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...
Ultima oră
Pe aceeași temă