6.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialDrumetii, catarare, ecologie si aventura in Muntii Metaliferi

Drumetii, catarare, ecologie si aventura in Muntii Metaliferi

Cea mai mare tabara internationala de cercetasi din Transilvania se desfasoara in aceasta perioada in Cheile Cibului din Muntii Metaliferi (judetul Alba). La camp participa aproximativ 120 de membri ai miscarii „Scout” din Romania si Germania, majoritatea cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani.
Drumetiile pe traseele din zona, initierea in tehnici de catarare, speologie, concursuri, munca in comunitate si multa aventura, dar si ecologizarea raului Cib (alaturi de custodele Cheilor, Asociatia „Trascau Corp” din Zlatna) fac parte din programul celor doua saptamani cat va dura tabara. „Acest camp este prima etapa a colaborarii dintre Centrul Local „Axente Sever” Alba Iulia al Organizatiei Nationale „Cercetasii Romaniei” si grupul „Maria Himmelfahrt, Laufen, Deutsche Pfadfinderschaft Sankt Georg”, cea de-a doua etapa urmand a se desfasura anul viitor in Germania” a spus seful grupului din Alba Iulia, Ciprian Gradinariu.
Liderul cercetasilor germani, Benni Kaubisch, a afirmat, la randul sau, ca in afara de peisajul si cultura romaneasca, un element important in alegerea unui grup roman pentru aceasta cooperare este apropiata integrare a Romaniei in Uniunea Europeana si beneficiile interactiunii tinerilor din ambele tari. Din acest motiv, proiectul a fost denumit „RO-DE-EU-SCOUT”.
Evenimentul este organizat cu participarea Consiliului Judetean si co-finantat de Autoritatea Nationala pentru Tineret, prin Directia Judeteana Alba. De asemenea, la buna desfasurare a proiectului au mai colaborat Salvamont Alba, Asociatia de Turism si Ecologie „Trascau Corp” Zlatna, Primaria comunei Almasu Mare, si mai multi sponsori din Alba Iulia.
„Ma bucur ca aceasta tabara a fost organizata in Cheile Cibului. Consiliul Judetean este interesat de astfel de evenimente si le sustine, pentru ca, dincolo de impactul lor ecologic, ele au si un impact social prin actiunile de educare si sensibilizare ale turistilor si localnicilor asupra frumusetilor naturii. Este o dovada a faptului ca se poate face si un altfel de turism, un turism implicat. Astfel de tabere ne ajuta sa ne valorificam si sa ne promovam potentialul natural”, a declarat presedintele CJ, Ion Dumitrel.
Centrul Local „Axente Sever” al cercetasilor din Alba a fost infiintat in 1994, printre primele din tara, la initiativa catorva studenti, animati de dragostea de munte si de prietenia care ii lega. In scurt timp, grupul a devenit mult mai mare, prin alaturarea altor tineri, majoritatea elevi ai Liceului Economic din Alba Iulia, iar in 1995 a fost organizat primul camp al organizatiei locale in Poarta Raiului, din Muntii Sureanu.
De-a lungul anilor, cercetasii din Alba au participat la o serie de proiecte comunitare, cum ar fi ecologizarea unor zone turistice, marcari sau refaceri de trasee turistice in Muntii Apuseni si in toata zona Muntilor Sureanu, dar si la proiecte comune cu grupuri similare din alte tari.

Cele mai citite

Protest la Fabrica de Arme Cugir: Angajații cer contracte clare pentru viitorul companiei

Membrii sindicatului „Apărarea” de la Fabrica de Arme Cugir au protestat, joi dimineață, în fața întreprinderii, solicitând stabilitate și transparență, în privința contractelor de...

Marcel Ciolacu îi cere demisia lui Ioan Chirteș, președintele Comisiei pentru controlul SRI

Premierul Marcel Ciolacu îi cere miercuri demisia preşedintelui Comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, după afirmaţiile sale privindu-l pe George Simion, el arătând că...

Protest la Fabrica de Arme Cugir: Angajații cer contracte clare pentru viitorul companiei

Membrii sindicatului „Apărarea” de la Fabrica de Arme Cugir au protestat, joi dimineață, în fața întreprinderii, solicitând stabilitate și transparență, în privința contractelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă