Peste 40 de morminte romane si de ev mediu au fost distruse cu excavatorul in timpul lucrarilor la o proprietate privata din municipiul Alba Iulia. Proprietarul nu a mai avut rabdare sa astepte arheologii care trebuiau sa cerceteze zona si a demarat sapaturile.
Terenul privat pe care s-a facut interventia se afla pe Strada Pavlov din Alba Iulia, in zona celei mai mari necropole romane si de ev mediu timpuriu descoperite in Transilvania. Potrivit directorului Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) Alba, Gabriel Rustoiu, proprietarul a depus documentatia in data de 8 iulie 2005, la sediul institutiei. Dupa doua saptamani, cand o echipa de arheologi s-a deplasat la fata locului, o groapa patrata cu latura de aproximativ 13 metri si adancimea de doi metri era deja facuta.
Pe marginile gropii, erau vizibile mai multe morminte romane de incineratie si de inhumatie datand din epoca medievala timpurie. In total, acestia au estimat ca in sit-ul respectiv s-ar fi putut afla peste 40 de morminte. „Deocamdata am oprit lucrarile, am chemat Politia si criminalistii si am facut plangere penala. Nu punem problema ca am fi impiedicat constructia, dar trebuia sa scoatem intai ce era acolo”, a declarat directorul DJCCPCN, Gabriel Rustoiu.
Politistii au fotografiat oasele umane, iar arheologii au verificat sumar mormanul de pamant excavat. In sit nu era exclus sa se fi aflat si alte obiecte din perioada romana. Rustoiu a adaugat ca proprietarul terenului a declarat ca nu a stiut ce trebuia sa faca intr-o asemenea situatie.
Suprafata respectiva se afla in perimetrul celei mai mari necropole din Transilvania, unde, in ultimii ani s-au facut descoperiri de senzatie, printre care obiecte funerare si de cult unice, morminte de diferite tipuri, altare si piese de ceramica sau piatra. In ultima vreme, necropola, unul dintre cele mai extinse arii de interes arheologic, a disparut sub constructiile noi care au aparut in zona.