6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialNou-nascuti depistati cu diabet

Nou-nascuti depistati cu diabet

Diabetul este o boala ce afecteaza intregul organism. Nu tine cont nici de conditia sociala, nici de varsta. Ceea ce este cu adevarat ingrijorator la nivelul judetului Constanta consta in dublarea cazurilor de diabet de tip I in randurile copiilor.
Conform declaratiilor medicului sef al Sectiei Clinice de Diabet din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dr. Doina Catrinoiu, daca in urma cu 3 ani in evidentele medicilor existau 50 de copii cu varste de pana la 14 ani bolnavi de diabet, in 2005 numarul acestora s-a dublat. De la inceputul anului si pana in prezent, 3 bebelusi au fost depistati inca din primele luni de la nastere ca suferind de aceasta boala. Aceste cazuri existau si inainte. Nu erau descoperite atat de timpuriu din cauza faptului ca judetul Constanta nu avea un medic pediatru diabetolog.
Medicul sef, Doina Catrinoiu, a mai precizat ca tratamentul unui copil care sufera de diabet este mult mai costisitor decat cel al unui adult. „Un copil nu are o schema fixa de tratament. Este vorba aici si de testele pentru autocontrol, care sunt foarte scumpe, iar un copil face aceste teste de 4 sau chiar 5 ori pe zi. Isi face tratamentul cu insulina in functie de valorile glicemice”, a explicat aceasta.
Cauzele aparitiei diabetului nu se cunosc in totalitate. Diabetul de tip I, intalnit la copii, este o boala autoimuna, iar cel de gradul II, intalnit la adulti, are ca principale cauze stresul si alimentatia necorespunzatoare.

Boala fara simptome

Din nefericire, diabetul nu poate fi depistat la timp din cauza ca nu are simptome. „Poate fi descoperit in urma unor controale medicale periodice. In cazul in care apar simptome, inseamna ca boala este avansata si se trece imediat la aplicarea tratamentului corespunzator”, a declarat medicul sef al Sectiei Clinice de Diabet, dr. Doina Catrinoiu.
De obicei, pacientii cu aceasta afectiune sunt descoperiti in urma unor complicatii ale diabetului. Spre exemplu, cei mai multi bolnavi sunt depistati pe sectiile Neurochirurgie, Cardiologie si Chirurgie.

O suta de pacienti noi pe luna

La nivelul judetului Constanta, medicii depisteaza lunar in medie 100 de noi cazuri de diabet. Cu toate acestea, fondurile destinate programului national de diabet sunt mereu aceleasi. „Primim lunar 3,9 miliarde de lei pentru asigurarea tratamentului pacientilor. Nu sunt posibilitati pentru suplimentarea fondurilor.
Daca cerem bani mai multi, nu exista alta solutie decat sa se ia din fondurile altor judete. Asa ceva nu se poate, deoarece subfinantarea este o problema care se intalneste la nivelul intregii tari”, a explicat medicul Doina Catrinoiu. Pentru ca programul de diabet sa se poata desfasura in mod normal, ar fi nevoie de fonduri lunare in valoare de 5 miliarde de lei vechi.

Cele mai citite

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...
Ultima oră
Pe aceeași temă