Opinia publica a asteptat cu interes sedinta Consiliului Judetean, in conditiile in care presedintele Nicusor Constantinescu si-a prezentat demisia, iar alesii ar fi trebuit sa aleaga prin vot alta conducere. Atmosfera a fost la inceput destul de relaxata. Fiecare dintre consilieri si-a ocupat locul, iar la masa prezidiului s-au asezat cei doi vicepresedinti ai CJC. Secretarul judetului a facut prezenta. Cum din cei 37 de consilieri au fost prezenti 30, s-a considerat ca exista cvorumul necesar desfasurarii sedintei. Discutiile in contradictoriu au inceput inca de la debutul intalnirii, cand s-a supus la vot desemnarea presedintelui de sedinta. Consilierul liberal Victor Manea a precizat ca atat timp cat sunt prezenti cei doi vicepresedinti, unul dintre ei poate conduce sedinta in locul lui Nicusor Constantinescu, suspendat din functie ca urmare a demersului prefectului, care a atacat in contencios hotararea privind desemnarea presedintelui CJC.
Validare blocata
Pe ordinea de zi a sedintei, la primele puncte au fost trecute proiectele ce priveau revocarea hotararii 114/25.04.2004, privind desemnarea presedintelui CJC, alegerea unui alt presedinte al institutiei si completarea comisiilor de specialitate ale Consiliului. Reprezentantii Aliantei au solicitat validarea consilierilor demisionari dupa sedinta de reconstituirea a CJ. A fost momentul in care a intervenit secretarul judetului. Mariana Belu a spus ca, fiind vorba despre o sedinta extraordinara, nu se poate face validarea consilierilor. A fost exact ce au asteptat liberalii si democratii. Ca la semnal, s-au ridicat si au parasit sala. Justificarea a fost ca in sedinta extraordinara nu pot fi validati consilieri si deci nici presedintele nu poate fi ales.
Legea e lege
„Legea spune ca unul dintre vicepresedinti este desemnat la conducerea CJC pana la solutionarea cauzei. Atat timp cat niste consilieri nu puteau fi validati in sedinta extraordinara, nici presedintele nu poate fi ales in sedinta extraordinara”, a declarat liberalul Victor Manea. In opinia democratului Ion Manafu, lucrurile nu erau in regula cu anumite proiecte prin care s-ar fi aprobat retroactiv niste plati. „S-au cheltuit bani in cateva comune, Horia si altele, pentru festivaluri si noi aprobam acum bani cheltuiti. De obicei se intocmeste un buget si se cheltuieste in limita acestuia, pentru ca este vorba despre bani publici. In cele cinci hotarari nu era vorba despre inundatii, situatii de forta majora, ci despre pachete”, a sustinut Manafu.
Presedintele reales
Dupa plecarea consilierilor Aliantei, alesii PSD si PRM au continuat sedinta. Au fost adoptate proiectele de pe ordinea de zi, inclusiv cel privind desemnarea presedintelui Consiliului Judetean Constanta. Nicusor Constantinescu a multumit colegilor ca l-au re-re-reales la carma institutiei si a preluat conducerea sedintei. Liberalii si democratii au declarat ca vor contesta, pe cale legala, desemnarea presedintelui. „In primul rand, ar fi trebuit sa existe o revocare din functie a presedintelui. Ce e asta demisie?! In primul rand, domnul presedinte este suspendat din functie”, a sustinut Ion Manafu. Date fiind conditiile, este de asteptat ca Alianta sa atace iar in instanta procedura de desemnarea a conducerii institutiei si hotararile adoptate in cadru neconform cu legea. Jocul politic, de acesta data, a intrecut masura. Disputa nu face altceva decat sa intarzie realizarea unor proiecte ce sunt in beneficiul cetatenilor acestui judet. Interesul pentru capitalul electoral ar trebui sa treaca pe plan secundar cand este vorba despre locuitori si perspectiva intrarii in Europa.