Mai multe articole din proiectul de lege privind Statutul Minoritatilor Nationale sunt considerate nedemocratice de reprezentantii Ligii „Pro Europa” (LPE) de la Targu-Mures. Reprezentantii organizatiei au afirmat ca sustin acest proiect de lege doar in conditiile in care va fi amendat.
Astfel, co-presedinta LPE, Smaranda Enache, a declarat ca nu este normal ca deciziile sa fie luate de un Consiliu National al Autonomiei Culturale, impunandu-se constituirea unor consilii regionale in acest sens. „Fara o constructie de jos in sus, fara existenta unor consilii regionale, aceste consilii nationale risca sa nu-si poata exercita atributiile conferite de lege”, a declarat Smaranda Enache. Potrivit acesteia, legea ar trebui sa trateze diferit drepturile politice si cele culturale ale minoritatilor.
„LPE sustine conditionat proiectul Legii privind Statutul Minoritatilor Nationale din Romania si va propune modificarea sau eliminarea acelor prevederi care contravin principiilor democratiei si nu sunt in concordanta cu prevederile celorlaltor legi organice, care reglementeaza sistemul politic romanesc, inclusiv drepturile garantate de Constitutie”, a mai spus co-presedintele organizatiei neguvernamentale.
La randul sau, seful Biroului pentru Apararea Drepturilor Omului din cadrul ligii, Haller Istvan, a afirmat ca cea mai importanta deficienta a legii privind recunoasterea unei comunitati minoritare nationale este de a nu specifica procedura, criteriile sau institutia relevanta prin care acest statut poate fi obtinut. El a mai spus ca proiectul de lege nu este in concordanta cu prevederile cuprinse in tratatele internationale la care Romania a aderat.
Mai mult, reprezentantii LPE sustin ca acest proiect de lege ar fi, de fapt, un troc intre UDMR si partenerii de coalitie prin care ar urma sa se statueze sistemul monopartinic in randul comunitatilor minoritare din Romania.