18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSpitalul Judetean Bacau, in pragul falimentului

Spitalul Judetean Bacau, in pragul falimentului

Finantarea spitalelor in functie de indicele de complexitate a cazurilor a afectat ani la randul Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau. „Avem datorii enorme la furnizorii de medicamente si materiale sanitare, la cei care ne asigura alimentatia si la reparatiile facute”, spune directorul, dr. Leonard Rosu. „Sunt peste 60 de miliarde in total, in conditiile in care Casa de Sanatate mai are sa ne dea 36 de miliarde de lei, datorii acumulate inca din anul 2003, pentru serviciile pe care noi le-am efectuat peste valoarea de contract, servicii ce au fost recunoscute de ei, si alte 9 miliarde de lei, prin regularizarea de la sfarsitul anului trecut.”

„Este o nedreptate care ni se face de ani de zile”

Conform noilor reglementari in vigoare, SJU este finantat cu 9,2 milioane de lei pe fiecare caz rezolvat. Chiar daca contracteaza 60.000 de cazuri pe an, banii tot nu ajung, pentru ca indicele de complexitate a cazurilor este diferit, iar pe total suma nu se incadreaza in cheltuielile efectuate. „Este o nedreptate care ni se face de ani de zile”, ne-a declarat intrigat dr. Rosu. „Sunt spitale in tara, de acelasi grad cu Spitatul Judetean Bacau, care primesc 12 chiar 15 milioane de lei pe caz. In plus, tarifele sunt foarte mici. Acum, media pe tara este de 9,5 milioane pe caz rezolvat, iar noi primim 9,2 milioane”.

Suma contractata
este batuta in cuie

Noile tarife pe spitale au dus la o crestere de 22 pana la 30 la suta a finantarii, spune Dan Stoica, sef birou si purtator de cuvant la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau. „Spitalul Judetean are o crestere cu 24 la suta fata de anul trecut, nu are de ce sa se planga, spune Stoica. In plus, nici anul trecut si nici in primul trimestru al acestui an nu si-a realizat toate serviciile medicale contractate cu noi. In acest an, la inceput, am contractat suma pe care ei au cerut-o.”

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă