18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialDirectorii de la Carom si-au tras firma paralela

Directorii de la Carom si-au tras firma paralela

Odata cu apropierea disparitiei definitive a combinatului Carom SA Onesti, incep sa iasa la iveala dedesubturile afacerilor derulate in ultimii doi ani. Astfel, directorii de la Carom nu si-au construit doar vile, ci si-au facut si o firma paralela, Otplast SRL, unde actionari sunt cei 4 directori ai combinatului. Despre declararea falimentului de la Carom si despre efectele acestei decizii stiau toti, mai putin salariatii de rand.
Actionarii si creditorii combinatului, administratia Carom si institutiile statului, ba chiar si sindicatul au fortat impreuna intrarea societatii in faliment. Astfel, conducerea de la Carom a depus in instanta, la 31 octombrie 2005, un plan de reorganizare necredibil si fantezist, care nu putea fi acceptat de nimeni, pentru ca prevedea o infuzie enorma de capital, in valoare de 380 milioane de dolari. Actionarii societatii, VGB Oil si Balkan Petroleum, au consimtit, in mod tacit, fortarea falimentului, intrucat in doua sedinte consecutive ale Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) nu s-au pronuntat in nici un fel in privinta planului de reorganizare. Mai departe, vazand ca actionarii nu-si asuma riscurile unei investitii pentru salvarea Carom, nici creditorii combinatului, printre care si institutiile statului, nu aveau cum sa accepte planul de reorganizare, mai ales ca datoriile au crescut de la 400 de miliarde in 2002 la 6.700 de miliarde in 2003 si la 11.000 de miliarde in 2005.

Sindicatul da lovitura de gratie

Cu un plan de reorganizare neaprobat de AGA si cu o respingere din partea creditorilor si a institutiilor statului, instanta urma sa decida soarta Carom, iar decizia era previzibila. Mai ramasese doar sa-si exprime pozitia si Sindicatul Carom, care a aplicat lovitura de gratie combinatului, solicitand respingerea planului de reorganizare. In incheierea de sedinta din 23 noiembrie 2005, din Dosarul 2555 de la Tribunalul Bacau, se specifica negru pe alb ca liderul sindical Vasilica Udrea „solicita respingerea planului de reorganizare”. Fata de aceasta dorinta unanima, instanta bacauana a fost practic nevoita sa decida declansarea procedurilor de intrare in faliment. In mod ciudat, cel mai mult pentru salvarea Carom s-a luptat chiar instanta bacauana, care a cerut cu insistenta un al doilea plan de reorganizare, insa nimeni nu l-a mai propus.

Otplast SRL – firma directorilor de la Carom

De curand, in posesia presei locale au ajuns mai multe documente si informatii, din care reiese bunastarea in care s-au lafait directorii de la Carom. In afara faptului ca si-au facut vile, aflate in diverse faze de constructie, directorii mai erau asociati si la o firma care functiona in paralel cu Carom. Este vorba de SC Otplast SRL Onesti, care are ca obiect de activitate fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii si care a fost infiintata in 2003, dupa privatizarea Carom. Firma isi are sediul tot la Carom, iar din Registrul Comertului reiese ca actionarii firmei sunt chiar directorii Carom: directorul general si presedintele Consiliului de Administratie, C. Dumitrescu, cu 20% din actiuni, directorul comercial Gheorghe Iofcea (40%), directorul general adjunct Dan Zanescu (20%) si directorul de productie Traian Rosca (20%). Multi salariati de la Carom sustin ca tocmai acesta a fost motivul pentru care directorii au fost impotriva firmei Faber si a lui Toader Gaureanu, care le-ar fi clatinat afacerile facute in paralel cu activitatea combinatului, dar care ar fi salvat soarta celor 1.500 de angajati. Directorii l-au atras de partea lor si pe liderul sindical Vasilica Udrea, care a primit recent o Nubira din partea administratiei. Acum, soarta Carom a fost pecetluita: aproape toti salariatii vor fi trimisi in somaj pana la sfarsitul lunii iunie, iar activele combinatului vor fi scoase la vanzare, patrimoniul fiind evaluat la 35 milioane de euro.

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă