11.3 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăInternaționalSUA, în fața unor amenințări fără precedent în ultimii 40 de ani

SUA, în fața unor amenințări fără precedent în ultimii 40 de ani

Un fost oficial de top al Departamentului de Securitate Internă vorbește despre consecințele tentativei de asasinare a lui Trump

La câteva zile după încercarea de a-l asasina pe Donald Trump, iese la iveală o imagine coerentă a momentelor dinaintea împușcăturii. Dar ce a gândit Thomas Crooks și motivele pentru care a apăsat pe trăgaci, rămân un mister, scrie Politico.

Un reputat strateg al Serviciilor Secrete americane, John Cohen, subsecretar interimar pentru informații și analize la Departamentul pentru Securitate Internă, sub președintele Joe Biden, arată implicațiile tentativei de asasinat asupra lui Donald Trump.

Într-un interviu acordat revistei Politico, Cohen a discutat despre modul în care fosta sa agenție identifică informațiile, pentru a evita amenințările prezentate de extremiștii violenți.

Statele Unite suferă de o creștere bruscă a extremismului violent intern în ultimii ani, investigațiile privind terorismul intern, crescând cu peste 350% în ultimii 10 ani, din 2013 până în 2023.

Chiar dacă motivul precis al tentativei de asasinat împotriva lui Trump rămâne neclar, Cohen a recunoscut că presupusul trăgător, Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, are un profil care reflectă pe cel al multor alți extremiști violenți domestici.

„Nu e vorba că acești oameni nu sunt pe radar. Este faptul că, foarte des, autoritățile federale se uită la ecranul radar greșit.”

Joe Cohen, strateg Servicii Secrete SUA

Întrebat dacă a fost surprins de incident, Cohen a spus că nu și că vor mai urma și altele, dacă lucrurile nu se schimbă.

„Vă voi spune ceea ce le-am spus șefilor de poliție, șerifilor și oficialilor electorali din toată țara: ne confruntăm cu cel mai periculos mediu de amenințare pe care l-am văzut în ultimii 40 de ani”.

Studiile arată că atacurile cu victime în masă sau actele de violență direcționată, sunt opera unor indivizi care simt că au fost victimizați de societate.

„Aflăm că acest individ a prezentat anumite caracteristici comportamentale care sunt în concordanță cu cei implicați în acte de violență, vizate în trecut. El pare a fi un individ care a fost nemulțumit, că s-a simțit deconectat de ceilalți din comunitate. A fost agresat. A cumpărat o cantitate mare de muniție.

„Nu toți cei care mănâncă singuri prânzul sunt trăgători în masă”

Joe Cohen

De câțiva ani, SUA se confruntă cu niveluri semnificative de activitate violentă, care au fost alimentate de ecosistemul online și media, care este saturat de teorii ale conspirației. În plus, există și alt conținut, care este pus în mod intenționat acolo de serviciile de informații străine, teroriste, grupuri, extremiști violenti, organizații criminale, mai arată Cohen.

El explică și faptul că, în ultimii 10 ani, cei care operează, sunt indivizi singuri sau independenți de organizațiile teroriste sau extremiste. Ei petrec o mare parte din timp în online. Tind să fie bărbați, să adopte un amestec de convingeri ideologice și nemulțumiri personale. Capacitatea lor de a se angaja în relații interpersonale este dificilă și prezintă adesea semne de misoginie sau antipatie față de femei.

În ceea ce privește investigația, în cazul tentativei de asasinat a lui Donald Trump, Joe Cohen a spus că anchetatorii vor dori să învețe cât mai multe despre atacul în sine. Ei se vor uita la comportamentul individului. Vor încerca să determine motivul, să stabilească, dacă individul a funcționat ca un lup singuratic sau dacă lucra împreună cu alții. Al doilea lucru pe care îl vor face este că vor analiza acest incident și răspunsul lui. Ei se vor uita la poziția operațională la eveniment, securitatea fizică, pentru a vedea dacă bula de securitate a fost suficientă, mai spune strategul american.

La întrebarea ce se poate face în America, pentru a combate extremismul violent intern, Cohen a răspuns că trebuie culese informații, dar și împărtășite între autoritățile federale, de stat și locale.

DHS și FBI sunt organizații grozave. Ele au activități în fiecare zi, care ajută la creșterea siguranței acestei națiuni. Dar, la sfârșitul zilei, în mediul actual de amenințare, responsabilitatea pentru protejarea comunităților noastre, protejarea alegerilor noastre, protejarea celor care candidează pentru funcții, va cădea pe umerii autorităților de stat, județene și locale, a conchis Joe Cohen.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Guvern: 271 de persoane au fost evacuate și mutate în siguranță

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții...

Joe Biden se va preocupa de întărirea Ucrainei pentru restul mandatului

Preşedintele american Joe Biden este "hotărât" să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski...

Fetiță de trei luni, moartă într-un incendiu

O fetiță de trei luni a murit sâmbătă, după ce locuința în care se afla, în satul Poienile Zagrei, comuna Zagra din judeţul Bistriţa-Năsăud,...
Ultima oră
Pe aceeași temă