Se poartă discuţii pentru ca România să preia postul de comisar european pe economie sau cel pentru extindere al Uniunii Europene, iar numele celor care au apărut pentru această funcție sunt Klaus Iohannis și Mihai Tudose.
Cu toate că în prezent nu există o certitudine că România va obține un post sau altul, până nu se finalizează negocierile la nivelul Comisiei, se pare că președintele Klaus Iohannis și vicepreședintele şi europarlamentarul PSD, Mihai Tudose sunt cei vizați pentru a prelua un mandat la vârful UE.
Agenția austriacă de presă APA a scris marți că numele europarlamentarului Mihai Tudose și al președintelui Klaus Iohannis sunt vehiculate pentru postul de comisar în viitoarea Comisie Europeană.
În același timp și publicația Politico relata că numele președintelui român, Klaus Iohannis se vehicula pe lista numelor pentru funcția de Comisar UE pentru Apărare, dar care ar fi o poziție „nedorită” deoarece funcția s-ar putea dovedi a fi fără buget sau putere semnificativă.
„Ştiu că sunt discuţii pentru comisarul pe economie, pentru comisarul pe extinderea UE. În acest moment, nu putem să avem certitudinea că obţinem un post sau altul, până în momentul în care nu se finalizează negocierile la nivelul Comisiei”,
a transmis miercuri Nicolae Ciucă, președintele PNL
Acesta a precizat că este prematur să discutăm cine ar fi persoana recomandată pentru un astfel de post, pentru că depinde de modul în care decurg negocierile şi ce post de comisar putem să obţinem.
Victor Negrescu: Ne dorim să avem un comisar care gestionează subiectele economice
Tot ieri, eurodeputatul PSD Victore Negrescu, proaspăt ales vicepreședinte al Parlamentului European, declarat, potrivit Agerpres, că România are în vedere un comisar care gestionează subiecte economice.
„Sunt unul dintre cei care, cu sprijinul premierului României, sunt implicat în a ne asigura că România este cât mai bine reprezentată. În momentul de faţă negociem un portofoliu important pentru ţara noastră. Ne dorim să avem un comisar care gestionează subiectele economice. Sunt mai multe portofolii care gestionează subiecte de interes pentru noi”,
a declarat Victor Negrescu.
Eurodeputatul a amintit că premierul este cel care trebuie să facă nominalizarea.
„Premierul României este cel abilitat, conform legii, să facă o astfel de nominalizare. Sunt convins că se va consulta şi cu colegii din Partidul Social-Democrat şi colegii din coaliţie şi, evident, cu celelalte structuri abilitate, şi va veni cu o propunere care să treacă”,
a mai adăugat Victor Negrescu
Tudose: Mi-e greu să cred că Ciolacu îl va desemna pe Iohannis
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat cu privire la informația conform căreia numele său și al șefului statului ar fi vehiculate pentru funcția de comisar european din partea României, că nu crede că există așa ceva.
„N-am nicio informație și n-a avut nimeni până acuma nicio informație în acest sens că domnul președinte Klaus Iohannis dorește să fie comisar european, pe orice fel de portofoliu”,
a explicat pentru Antena 3 CNN Tudose.
Vicepreședintele şi europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, a declarat că îi e greu să creadă că premierul Marcel Ciolacu îl va propune pe Klaus Iohannis.
„Deocamdată nu știm ce portofoliu avem. Ideea de a candida un nume pentru orice portofoliu, eu dezavuez. Fiindcă nu suntem toți bune la toate, adică poți să fii bun și la geografie, și la desen, tehnic și la muzică, și la balet. Haideți să vedem ce portofoliu avem. Eu știu că desemnarea aceasta este atributul primului ministru. Mi-e greu să cred că domnul Ciolacu îl va desemna pe domnul Iohannis”,
a declarat europarlamentarul Mihai Tudose, întrebat dacă este adevărat că merge pe același culoar cu președintele Klaus Iohannis.
Adina Vălean, fostul comisar european pe Transporturi susține că este târziu pentru România
Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, care a demisionat pentru a-şi lua în primire mandatul de la Parlamentul European, consideră că este puțin târziu pentru România să negocieze funcția de comisar european în noua Comisie Europeană.
„România ar fi trebuit să participe deja la creionarea unei arhitecturi de portofolii a Comisiei Europene. Portofoliile nu vor rămâne aşa cum sunt acum. În funcţie de priorităţi, se vor desena noi portofolii. Şi atunci, în momentul în care participi la discuţia despre portofolii, îţi poţi face o idee despre ce ţi s-ar potrivi mai bine şi ţi-ai dori. Dacă ai competenţe într-o anumită direcţie, soliciţi un portofoliu în direcţia respectivă. Trebuie să te diferenţiezi faţă de restul ţărilor UE prin ceva ce ştii tu mai bine. De exemplu, România nu e o ţară în zona euro, nu are cum să primească un portofoliu de influenţă în zona financiară, pentru că ţările euro vor dori să aibă un cuvânt de spus acolo, nu să pună pe cineva din afara zonei euro. Comerţul internaţional este un portofoliu cu mare vizibilitate. Este România un campion în comerţul internaţional? Poate că este, nu pot să spun eu”,
a explicat Adina Vălean.
Guvernul României poate propune un alt comisar interimar pentru următoarele 5 luni, până la formarea noului cabinet european. De asemenea, România poate să nu propună pe nimeni interimar şi să negocieze doar portofoliul din viitoarea Comisie.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!