Luni, 15 iulie 2024, a fost lansat al doilea vaccin din lume împotriva malariei, pe măsură ce Coasta de Fildeș a început un program de vaccinare de rutină folosind vaccinuri dezvoltate de Universitatea din Oxford și Institutul Seric din India, notează Fox News.
Al doilea vaccin împotriva malariei din lume a fost lansat pe piață
Introducerea vaccinului R21, aprobat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), vine la șase luni după ce primul vaccin împotriva malariei, numit RTS,S și dezvoltat de compania farmaceutică britanică GSK, a început să fie administrat într-un program de rutină în Camerun.
Aproximativ 15 țări africane intenționează să introducă unul dintre cele două vaccinuri împotriva malariei în acest an, cu sprijinul alianței mondiale Gavi pentru vaccinuri.
Coasta de Fildeș a primit un total de 656.600 de doze din vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și Institutul Seric, care vor vaccina inițial 250.000 de copii cu vârste între 0 și 23 de luni din întreaga țară vest-africană.
Vaccinul a fost, de asemenea, aprobat de Ghana, Nigeria, Burkina Faso și Republica Centrafricană.
Ce este malaria
Malaria este o boală infecțioasă gravă cauzată de paraziți din genul Plasmodium, care sunt transmiși la oameni prin înțepăturile țânțarilor infectați din genul Anopheles.
Boala se manifestă prin simptome precum febră, frisoane, dureri de cap, oboseală și greață, iar în cazurile severe, poate duce la complicații majore și chiar la deces dacă nu este tratată prompt și adecvat.
Malaria este prevalentă în multe regiuni tropicale și subtropicale ale lumii, afectând în mod deosebit Africa Subsahariană, Asia de Sud și America Latină.
Prevenirea și controlul malariei se bazează pe măsuri precum utilizarea plaselor de pat impregnate cu insecticid, spray-uri repelente, și tratamente profilactice pentru călători.
De asemenea, diagnosticarea rapidă și tratamentul eficient cu medicamente antimalarice sunt esențiale pentru gestionarea bolii și reducerea mortalității.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!