20.2 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăInternaționalMarea minciună din jurul Bitcoin: Craig Wright, declarat impostor, riscă acuzații de...

Marea minciună din jurul Bitcoin: Craig Wright, declarat impostor, riscă acuzații de sperjur

Un judecător britanic a solicitat marți procurorilor să ia în considerare acuzații de sperjur și fals împotriva unui informatician care a pretins în mod fals că este „Satoshi Nakamoto”, pseudonimul utilizat de creatorul Bitcoin.

Judecătorul James Mellor a decis la Înalta Curte din Londra în martie că Craig Wright, în vârstă de 53 de ani, nu este figura mitică creditată cu lansarea criptomonedei Bitcoin în 2008, în urma unui proces de cinci săptămâni.

Crypto Open Patent Alliance (COPA), o organizație non-profit înființată pentru a menține tehnologia criptomonedelor liberă de patente, l-a dat în judecată pe Wright. Acesta a pretins din 2016 că el este Satoshi Nakamoto și a insistat că este autorul unui white paper care a dezvăluit ceea ce avea să devină cea mai populară criptomonedă din lume: Bitcoin.

Acum, într-o nouă hotărâre, Mellor a spus că va trimite documentele „relevante” din acțiunea civilă către Crown Prosecution Service (CPS) pentru a considera dacă ar trebui să fie aduse acuzații penale împotriva lui Wright.

Cazul falsului creator Bitcoin merge mai departe

În susținerea sa falsă că este Satoshi prin multiple acțiuni legale, dr. Wright a comis ‘un abuz extrem de grav’ al procesului curților din Regatul Unit, Norvegia și SUA, a declarat judecătorul.

Acesta nu avea „nicio îndoială” că CPS ar trebui să ia în considerare acuzațiile de „sperjur și falsificare de documente și/sau dacă ar trebui emis un mandat de arestare și/sau dacă ar trebui să fie solicitată extrădarea sa din locul unde se află acum”.

„Toate aceste aspecte urmează să fie decise de CPS”, a subliniat Mellor. CPS, un organism public care decide asupra acuzațiilor penale în Anglia și Țara Galilor, a refuzat să comenteze.

Se înțelege că agenția a notat observațiile judecătorului și ar putea solicita poliției să investigheze mai departe dacă procurorii cred că au avut loc infracțiuni.

Wright trebuie să recunoască public că a mințit

În decizia din martie a lui Mellor, acesta a respins în mod cuprinzător pretențiile lui Wright de a fi Satoshi Nakamoto, creatorul Bitcoin, numind dovezile împotriva sa „copleșitoare„.

În hotărârea de marți, judecătorul a emis două ordonanțe împotriva lui Wright, împiedicându-l să amenințe sau să înceapă acțiuni legale similare. El a mai spus că Wright ar trebui să publice detaliile hotărârii împotriva sa „pentru a risipi orice incertitudine rămasă”.

Wright va trebui să afișeze un anunț pe pagina principală a site-ului său timp de șase luni, cu același anunț fixat pe profilul său de pe X și pe canalele sale de Slack timp de trei luni.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Incendiu la Întreprinderea de Rulmenţi Bârlad

Pompieri militari intervin, sâmbătă, la un incendiu izbucnit într-o hală de producţie a Întreprinderii de Rulmenţi Bârlad, afectat fiind acoperişul imobilului pe o suprafaţă...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Un accident grav, soldat cu morți și răniți, a blocat Valea Oltului

Un accident grav s-a produs sâmbătă după amiaza pe Valea Oltului. O persoană a murit și altele sunt rănite. Circulația mașinilor este blocată. Potrivit IPJ...
Ultima oră
Pe aceeași temă