2.7 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSănătateAnaliza LDH: ce înseamnă, când este recomandată și ce poate arăta

Analiza LDH: ce înseamnă, când este recomandată și ce poate arăta

Lactat dehidrogenaza (LDH) este o enzimă prezentă în aproape toate țesuturile organismului, inclusiv în sânge, inimă, rinichi, creier și plămâni. Determinarea nivelului acesteia poate ajuta la depistarea sau monitorizarea mai multor afecțiuni. Ce presupune o analiză LDH, care sunt situațiile în care se poate recomanda efectuarea sa și ce poate ea arăta vei afla mai jos!

Cum se face analiza LDH?

Atunci când țesuturile corpului sunt deteriorate fie din cauza unei boli, fie a unei traume, ele eliberează LDH în fluxul sanguin sau în alte fluide corporale. Determinarea nivelului de LDH se poate face printr-o analiză de sânge simplă, ce nu necesită o pregătire specială. De obicei, se face pe nemâncate, dar există și situații în care se poate recomanda efectuarea sa după masă. O probă mică de sânge va fi prelevată din venă de la braț și trimisă la un laborator pentru analiză, iar apoi tot ce îți rămâne de făcut este să aștepți sosirea rezultatelor. 

Dacă există suspiciunea unor leziuni, inflamații sau infecții la nivelul unor organe precum creierul, inima sau plămânii, analiza LDH se poate realiza și din lichidele ce se formează în zona respectivă, pentru a stabili cauza care a dus la apariția acestora.

Când este recomandată efectuarea analizei LDH?

Efectuarea analizei LDH poate fi recomandată în multe situații, dar indicată de obicei atunci când există suspiciunea unei leziuni celulare sau de țesut. În cazul în care există deja un diagnostic, în special unul de anemie ori de cancer pulmonar, dozarea LDH ajută la monitorizarea evoluției bolii.

Analiza LDH mai poate fi utilizată și în diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor renale și hepatice, precum și a infarctului miocardic acut. Ocazional, este folosită pentru a monitoriza efectele unui traumatism muscular sau ale unei răni grave. De asemenea, mai poate fi indicată pentru a identifica anemia hemolitică, o afecțiune caracterizată prin distrugerea prematură a celulelor roșii din sânge. De regulă, diagnosticarea anemiei hemolitice începe cu o hemoleucogramă, o analiză de sânge ce măsoară mai mulți parametri, inclusiv hematocritul. Dacă se înregistrează valori anormali ale acestor parametri, medicul va solicita efectuarea altor analize pentru a stabili un diagnostic clar, una dintre ele fiind și LDH.

Ce poate arăta analiza LDH?

Analiza LDH poate indica o varietate de afecțiuni. Un nivel crescut de LDH poate fi întâlnit într-o serie de boli, printre care infarctul miocardic (un nivel LDH mare indică faptul că acesta s-a produs relativ recent; nivelurile de LDH cresc la 36 – 55 de ore de la debut atacului de cord și persistă timp de 3 – 10 zile), miocardita acută, embolia pulmonară, pneumonia, hepatita, ciroza hepatică activă, cancerul hepatic, anemia hemolitică și alte tipuri de anemii, distrofia musculară, traumatismul muscular, infarctul renal, ischemia sau infarctul intestinal și neoplaziile avansate. De asemenea un LDH crescut este adesea întâlnit în cancer, însă această analiză este considerată un marker nespecific pentru bolile oncologice.

Pe de altă parte, valori sub nivelul de referință al LDH pot fi întâlnire în iradieri, deficiența genetică a izoenzimelor sau consumul excesiv de vitamina C. Ține totuși cont că există mai mulți factori care pot afecta rezultatele acestei analize, inclusiv exercițiile fizice intense, alcoolul și anumite medicamente. 

Deși nu este specifică unei anumite afecțiuni, analiza LDH poate fi utilă în diagnosticul și monitorizarea multor probleme de sănătate. Totuși, rezultatele sale trebuie interpretate în contextul altor simptome, semne și analize. Numai un medic poate stabili cu certitudine ce înseamnă rezultatele analizei LDH și dacă sunt necesare alte analize și investigații!

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol nu pot înlocui consultul de specialitate! Adresează-te întotdeauna unui medic pentru recomandări privind analizele și investigațiile necesare în vederea evaluării sănătății tale și pentru interpretarea corectă a rezultatelor acestora!

Surse: 

https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/ldh

https://www.medlife.ro/articole-medicale/testarea-hematocritului-ce-presupune-si-ce-afectiuni-pot-fi-diagnosticare-astfel

Cele mai citite

Ucraina lovește un depozit de muniție al Rusiei, lângă Vovceansk

În ziua 1008 de război, Ucraina a distrus un depozit de muniție al Rusiei, situat lângă Vovceansk și a atacat cu drone o bază...

Ucraina lovește un depozit de muniție al Rusiei, lângă Vovceansk

În ziua 1008 de război, Ucraina a distrus un depozit de muniție al Rusiei, situat lângă Vovceansk și a atacat cu drone o bază...

Ucraina ar fi nevoită să scadă vârsta de mobilizare în armată la 18 ani

Ucraina trebuie să ia în considerare scăderea la 18 ani a vârstei pentru mobilizarea în armată, astfel încât să asigure efectivele necesare pe front...
Ultima oră
Pe aceeași temă