Odată ca niciodată, Pământul era arid. Totul s-a schimbat când, într-un fel sau altul, din chimia disponibilă în etapele timpurii ale istoriei planetei noastre, ceva a început să se miște – procesând materia disponibilă pentru a supraviețui, a se reproduce, a prospera, notează sciencealert.
Ce era acel ceva și când a început să se miște pentru prima dată au fost întrebări arzătoare care au neliniștit omenirea, probabil de când suntem în stare să ne întrebăm „ce sunt eu?”
Acum, un nou studiu a găsit câteva răspunsuri – și viața a apărut surprinzător de devreme.
Când a apărut viața pe Pământ
Prin studierea genomelor organismelor vii astăzi, oamenii de știință au determinat că ultimul strămoș universal comun (LUCA), primul organism din care s-au dezvoltat toate formele de viață existente astăzi pe Pământ, a apărut de acum aproximativ 4,2 miliarde de ani.
Pământul, pentru context, are aproximativ 4,5 miliarde de ani. Aceasta înseamnă că viața a apărut pentru prima dată când planeta era încă aproape un „bebeluș.”
Pe vremea când era nou, Pământul era un loc foarte diferit, cu o atmosferă pe care noi am găsi-o extrem de toxică astăzi. Oxigenul, în cantitățile de care pare să aibă nevoie viața actuală, nu a apărut decât relativ târziu în istoria evolutivă a planetei, cam acum aproximativ 3 miliarde de ani.
Dar viața a apărut înainte de aceasta; avem fosile de microbi datând din acum 3,48 miliarde de ani. Și oamenii de știință cred că condițiile de pe Pământ ar fi putut susține viața stabil încă din acum aproximativ 4,3 miliarde de ani.
Planeta noastră este supusă proceselor erozionale, geologice și organice care fac aproape imposibilă găsirea de dovezi ale acelei vieți din acea perioadă.
Așadar, sub conducerea fitogeneticianului Edmund Moody de la Universitatea Bristol, o echipă de oameni de știință s-a uitat în altă parte: în genomurile organismelor vii și în registrul fosilelor.
Studiul lor se bazează pe ceva numit ceas molecular. În principiu, putem estima rata la care apar mutațiile și numărăm aceste schimbări pentru a determina cât timp a trecut de la divergența organismelor în cauză față de strămoșii comuni.
Toate organismele, de la cel mai modest microb la cel mai puternic fung, au câteva lucruri în comun. Există un cod genetic universal. Modul în care producem proteine este același. Există un set aproape universal de 20 de aminoacizi, toți orientați în aceeași direcție. Și toate organismele vii folosesc trifosfatul de adenosină (ATP) ca sursă de energie în celulele lor.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!