21.7 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăEconomieScădere cu 1,9% a salariului mediu în mai. Câștigurile românilor, afectate

Scădere cu 1,9% a salariului mediu în mai. Câștigurile românilor, afectate

În luna mai, salariul mediu net a scăzut cu 1,9% față de aprilie, ajungând la 5.118 lei. Comparativ cu mai 2023, câștigul mediu net a crescut cu 12,7%, iar ajustat la inflație, creșterea anuală a fost de 7,2%, conform datelor INS.

Salariul mediu brut a fost de 8.355 lei, în scădere cu 177 lei (2,1%) față de aprilie 2024. Cele mai mari câștiguri salariale medii nete s-au înregistrat în sectorul IT, inclusiv servicii informatice, cu 11.253 lei, în timp ce cele mai mici au fost în industria de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte, cu 2.784 lei, potrivit datelor INS.

Luând în considerare inflația, creșterea salarială a fost de 7,2% comparativ cu mai 2023 și o scădere de 1,8% față de aprilie 2024.

Salariul mediu în luna mai: scăderi versus creșteri

Comparativ cu octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 249,4%, cu 4,6 puncte procentuale mai mic decât în aprilie 2024. Cele mai mari scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în asigurări, reasigurări și fonduri de pensii (cu excepția sistemului public de asigurări sociale), cu 21,8%, și în extracția petrolului și gazelor naturale, cu 19,4%.

Pe de altă parte, cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, cu 6,9%. Alte creșteri notabile, între 2,5% și 4,0%, au fost observate în extracția minereurilor metalifere, producția cinematografică, video și de televiziune, înregistrări audio și editare muzicală, colectarea și tratarea deșeurilor, fabricarea calculatoarelor și produselor electronice și optice, tăbăcirea și finisarea pieilor, și depozitare și activități auxiliare pentru transporturi.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Cutremur în România cu magnitudinea de 5.2 pe Richter

Cutremurul s-a resimțit puternic în zona București și Otopeni Luni, 16 septembrie 2024, la ora 17:40:21 (ora României), un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2...

Ovidiu Hațegan a luat decizia! Ce se întâmplă cu arbitrul român

Ovidiu Hațegan, unul dintre cei mai cunoscuți arbitri români, a decis să pună capăt carierei sale de arbitru central, la vârsta de 44 de...

Străbunicii criminali ai Europei

Uitata doamnă Merkel vrea să rămână în neuitare și își publică memoriile intitulate grandios,”Libertatea”. Titlul e de o maximă ipocrizie, libertatea individuală fiind cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă