0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăPoliticăDupă săptămâni de controverse, Guvernul Ciolacu schimbă modificarea Codului Rutier pentru testele...

După săptămâni de controverse, Guvernul Ciolacu schimbă modificarea Codului Rutier pentru testele antidrog

După revolta șoferilor din cauza ordonanței antidrog care amenința că lasă fără permis șoferii, Guvernul a făcut un pas în. După ședința de guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că au fost luate noi măsuri astfel încât impactul să fie cât mai puțin resimțit. 

În încercarea de a descuraja consumul de droguri care în ultima perioadă a provocat accidente rutiere Guvernul a modificat Codul Rutier prin OUG 84/ 2024, la finalul lunii trecute. Deși pe hârtie Poliția Română ar fi avut mijloace să lupte mai eficient cu fenomenul drogurilor, în practică lucrurile s-au dovedit că nu funcționează. Aparatle DrugTest ale Poliției Rutiere au o marjă de eroare recunoscută de 15-20% (rezultat „Fals pozitiv”). Acuratețea rezultatelor poate fi aflată la analize de sânge. Aici apare însă o altă problemă – poliția și Institutul de Medicină Legală nu dispun de suficiente laboratoare performante unde șoferii depistați pozitivi la droguri de aparate. În plus, rezultatele testelor de sânge pentru droguri pot veni și după 4 luni.

Astfel că șoferii au început să-și strige nemulțumire, iar Guvernul a anunțat modificări ale ordonanţei de urgenţă privind siguranţa rutieră în ceea ce privește drogurile la volan.

Potrivit anunțului premierului Marcel Ciolacu după aceste modificări în situaţia în care rezultatul testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, şoferii cărora le-au fost suspendate permisele le primesc înapoi.

Ordonanța de urgenţă privind siguranţa rutieră a fost modificată în privința testelor antidrog, a anunțat ministrul de Interne Cătălin Predoiu joi, la finalul ședinței de guvern.

„În primul rând, (ordonanța) instituie un termen de 72 de ore în care instituțiile de medicină legală trebuie să elibereze analizele toxicologice prin care să evidențieze prezența sau nu a alcoolului și substanțelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu drug test sau care au refuzat testarea. A doua modificare importantă este că la expirarea termenului de 72 de ore, în care în care rezultatul nu sosește de la laborator, persoanei respective i se restituie permisul. Există și o a treia modificre importantă, care vizează faptul că aceste analize se efectuează doar de către instituțiile de medicină legală”,

a declarat Cătălin Predoiu la finalul ședinșei de guvern.

El a punctat, totodată, modificarea care vizează faptul că aceste analize se efectuează doar de către instituţiile de medicină legală.

„Anterior, în varianta ordonanţei precedente, aceste analize puteau fi efectuate şi de către laboratoarele Poliţiei Române, laboratoare care, precizez, sunt acreditate conform standardelor internaţionale”, a menţionat Predoiu.

Ministrul a afirmat, referitor la reproşul premierului pe subiectul ordonanţei de urgenţă, că structurile MAI şi-au îndeplinit atribuţiile în acest caz.

„Aş mai vrea să precizez – sunt obligat să o fac faţă de Ministerul de Interne şi colectivul de lucru de la minister şi, nu în ultimul rând, faţă de Partidul Naţional Liberal – vizavi de reproşul premierului: (…) în esenţă, în vara anului trecut, Ministerului Afacerilor Interne i s-au cerut trei lucruri: să completeze legislaţia privind combaterea consumului de droguri la volan, să elimine din folosinţa agenţilor de poliţie DrugTestele care dau rateuri, erori şi să înmulţească semnificativ numărul de DrugTeste. Ministerul de Interne a procedat la toate aceste măsuri şi le-a realizat. Respectiv, am scos din folosinţa poliţiştilor DrugTestele de producţie China, care dădeau erori, şi folosim în continuare doar DrugTeste care sunt folosite şi de Poliţiile din statele membre ale UE. (…) Am dublat şi mai bine capacitatea de testare, prin creşterea numărului de DrugTeste în dotarea Poliţiei Române. (…) În sfârşit, al treilea lucru, respectiv, îmbunătăţirea legislaţiei, a rezultat în proiectul de ordonanţă pe care noi l-am propus într-o primă formă în octombrie anul trecut. Deci, am reacţionat cât se poate de rapid şi am propus acest proiect. (…) Consider, ca responsabil al ministerului, că aparatul din minister a procedat corect şi a îndeplinit ca la carte fiecare etapă procedurală şi şi-a întemeiat demersul pe toate informaţiile aflate la dispoziţie şi dobândite în cursul dezbaterii publice”, a transmis Cătălin Predoiu.

În continuare, prioritatea ministerului este de a creşte efortul pe combatere a drogurilor, a susţinut el.

„Este foarte important să ne mărim capacitatea, ca societate în ansamblu, de a riposta contra flagelului drogurilor, care este devastator nu numai în România, ci în toate statele membre ale UE. Este o problemă europeană, consacrată ca atare în Consiliile JAI şi recunoscută ca atare. De asemenea, am făcut această paranteză pentru a arăta că această ordonanţă nu este un demers individual, sporadic sau spontan, ori, citez, ‘heirupist’, cum am fost acuzaţi, ci este o măsură gândită într-un ansamblu de măsuri, într-un ansamblu de politici. (…) Aş vrea să asigur publicul din România că, atât timp cât voi rămâne la conducerea Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia Română şi ministerul au ca prioritate combaterea traficului şi consumului de droguri”, a afirmat Predoiu.

În opinia sa, pe tema acestei ordonanţe nu a fost vorba despre un „scandal”.

„Nu cred că termenul scandal este unul potrivit, adecvat şi care reflectă realitatea. Faptul că există opinii diverse în legătură cu un domeniu foarte sensibil şi cu un subiect foarte delicat nu înseamnă că relaţiile dintre membrii Guvernului sau în coaliţia de guvernare nu sunt corecte. (…) Guvernul funcţionează bine”, a precizat ministrul de Interne.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Fâșia Gaza: Hamas anunță că o ostatică israeliană a fost ucisă

Reprezentanții Hamas anunță că o ostatică israeliană a fost ucisă în Gaza. Ei nu au oferit alte detalii. În zonă au avut loc mai...

Furtuna Bert a alertat autoritățile din Regatul Unit şi Irlanda

Sosirea furtunii Bert a pus în alertă autorităţile din Regatul Unit şi Irlanda din cauza ploilor abundente, vântului şi căderilor de zăpadă aduse de...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...
Ultima oră
Pe aceeași temă