5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSănătateStudiu: O nouă pastilă care tratează depresia fără a avea efecte psihedelice

Studiu: O nouă pastilă care tratează depresia fără a avea efecte psihedelice

O pastilă inovatoare care eliberează lent ketamină ar putea trata persoanele cu depresie severă fără a le provoca efectele psihedelice asociate în mod obișnuit cu acest medicament.

Cercetările recente au arătat cum ketamina are eficiență în cazul a aproximativ 25% dintre pacienții cu depresie severă, pentru care alte tratamente nu au avut succes. În multe țări, ketamina este prescrisă de ani de zile pentru tratarea depresiei, fiind administrată inițial intravenos și, mai recent, sub formă de spray nazal cu esketamină.

Totuși, ambele metode pot provoca efecte secundare nedorite, precum disocierea, hipertensiunea arterială și frecvența cardiacă crescută, existând și riscul de abuz.

Potrivit Descoperă, noua pastilă, descrisă în revista Nature Medicine, se descompune în ficat în mai mult de 10 ore, reducând astfel riscul de efecte psihedelice. Paul Glue, autorul principal al studiului, de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă:

Feedback-ul pacienților este foarte pozitiv, aceștia raportând absența efectelor secundare cum ar fi euforia sau disocierea.

Pastila pe bază de ketamină a fost deja testată

Studiul de fază 2 a implicat peste 270 de persoane cu depresie, care încercaseră anterior o medie de patru antidepresive diferite. Mai mult de jumătate dintre cei care au luat pastila au intrat în remisie, în timp ce 70% din grupul placebo a recidivat după 13 săptămâni.

Deși pastila a avut unele efecte secundare, cum ar fi durerile de cap, amețelile și anxietatea, rezultatele sunt promițătoare. Michel Hofmann, psihiatru la Spitalele Universitare din Geneva, a subliniat entuziasmul comunității medicale pentru acest tratament, evidențiind că ketamina oferă o alternativă la terapia cu electroșocuri pentru pacienții care nu răspund la medicamentele convenționale.

Julaine Allan, expert în sănătate mintală și dependență de la Universitatea Charles Sturt din Australia, a lăudat cercetarea, dar a subliniat necesitatea unor date suplimentare pentru a confirma eficacitatea pe termen lung.

Mai sunt necesare studii de fază 3 și aprobări din partea agențiilor naționale de medicamente, ceea ce înseamnă că pastila ar putea fi disponibilă pentru pacienți în doi sau trei ani.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Fâșia Gaza: Hamas anunță că o ostatică israeliană a fost ucisă

Reprezentanții Hamas anunță că o ostatică israeliană a fost ucisă în Gaza. Ei nu au oferit alte detalii. În zonă au avut loc mai...

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...
Ultima oră
Pe aceeași temă