9.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSocial”Fără haos în legislaţia fiscală”. Mii de contabili şi antreprenori au acuzat...

”Fără haos în legislaţia fiscală”. Mii de contabili şi antreprenori au acuzat Guvernul de „teroare fiscală”, din stradă

Contabilii, economiştii şi antreprenorii au ieșit pe străzile din București să atragă atenția asupra ceea ce ei au numit „teroare fiscală”. Aceștia acuză Guvernul că a adoptat măsuri cu impact major asupra întregii societăți, fără consultare publică, „pe furiș” și cer eleiminarea e-TVA. 

Sub numele de „Fără haos în legislaţia fiscală”, o manifestație formată din mii de contabili, economiști și antreprenori s-a desfășurat ieri în Capitală. Mii de protestatari au porni în marș din Piaţa Victoriei, într-un protest organizat, menit să atragă atenția guvernanților asupra impactului real pe care măsurile luate îl produc în business.

Delegatia contabililor a avut discuții la Guvern, iar apoi s-a îndreaptat spre ANAF și Ministerul Finanțelor.   

„Într-o ţară în care mediul de afaceri ar trebui să fie susţinut şi încurajat, suntem martorii unei realităţi alarmante: lipsa de transparenţă şi comunicarea deficitară a instituţiilor statului, care par să adopte măsuri pe furiş, noaptea, fără consultare şi fără a ţine cont de impactul devastator pe care îl au asupra contribuabililor şi a afacerilor. Acesta este contextul în care ne aflăm astăzi, un context în care haosul legislativ şi teroarea fiscală devin norma”,

au transmis reprezentanţii Patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR) într-un comunicat

Potrivit acestora, recenta publicare a OUG 69/2024 şi OUG 70/2024 fără nicio consultare publică şi aprobarea acestora în doar două zile reprezintă doar vârful aisbergului. Aceste ordonanţe, care includ măsuri precum e-TVA şi e-Factura, nu sunt doar exemple de digitalizare prost implementată, ci şi manifestări ale unui sistem care ignoră complet principiile democraţiei şi ale dialogului social, acuză reprezentanții PACR.

„Este revoltător cum se poate modifica o lege organică printr-un OUG, fără consultare, fără transparenţă şi fără respect”, susțin aceștia.

Marcel Ciolacu, susține că am ajuns primii la evaziune fiscală din UE

Premierul Marcel Ciolacu a declarat referitor la protestele care au avut loc în Piaţa Victoriei în legătură cu implementarea E-TVA că au făcut toate modificările posibile şi nu sunt sancţiuni. El a precizat că ne dorim cu toții reforme şi de 30 de ani, tot timpul cedăm şi am ajuns primii la evaziune fiscală, din Europa.

”Am făcut toate modificările posibile, nu sunt sancţiuni. Cu toţii ne dorim reforme. Când le implementăm, nu mai sunt bune. ANAF-ul are nevoie de digitalizare, după 30 de ani. De 30 de ani, promitem acest lucru, avem cea mai mare evaziune fiscală din Europa, avem cel mai mare gap de TVA, iar când implementăm digitalizarea, avem probleme”,

Marcel Ciolacu, premierul României

”Cu adevărat, trebuie să vedem, pe timpul implementării, să nu creăm mai multe probleme companiilor, decât să facem digitalizarea. Şi eu am văzut că domnul ministru a avut acest întâlniri, mereu, dar nu putem ceda, pentru a o mia oară. De 30 de ani, tot timpul cedăm şi am ajuns primii la evaziune fiscală, din Europa. Eu nu îmi asum acest lucru”, a completat şeful Executivului.

Ce revendicări au contabilii și economiștii

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat că susţine protestul şi a realizat o listă cu 10 revendicări ale protestatarilor:

  • 1. Eliminarea e-TVA – Evaziunea fiscală nu este în raportările contabile şi nici în e-urile ANAF-ului! Evaziunea fiscală este acolo unde nu e nimic, iar organele abilitate ar trebui să ştie deja!
  • 2. Eliminarea obligativităţii transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura – Este un atac la viaţa privată a persoanelor fizice, o procesare a datelor cu caracter personal în mod nelegal şi nejustificat.
  • 3. Eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code – Nu este normal ca, după ce au fost schimbate toate casele de marcat din bani publici, să le schimbăm din nou, fără deduceri fiscale!
  • 4. Revenirea la Legea Prevenţiei – Varianta anterioară legii 296/2023. Nu putem face afaceri sub presiune constantă, fără îndrumare şi avertisment.
  • 5. Vrem predictibilitate – Conform articolului 4 din Codul Fiscal, orice modificare să fie realizată cu cel puţin 6 luni înainte de intrarea în vigoare, în special când vorbim de modificări de taxe şi obligaţii noi.
  • 6. Respectarea dialogului social şi a transparenţei decizionale – Proiectele pentru OUG 69 şi OUG 70 au stat doar două zile în transparenţă decizională şi au fost aprobate fără dezbatere publică, cu aviz negativ de la CES.
  • 7. Eliminarea declaraţiilor redundante – De la 1 ianuarie 2025 toţi contribuabilii sunt obligaţi la raportarea SAF-T, care conţine toate tranzacţiile economice ale unei firme.
  • 8. Modificarea termenelor pentru notificări în relaţia cu ANAF – Contribuabilul are termene stricte, în timp ce ANAF are un termen de răspuns de 45 de zile.
  • 9. Compensarea concediilor medicale cu contribuţiile sociale – Nu mai putem împrumuta statul ani de zile şi să plătim sănătate pentru concediile medicale!
  • 10. Norme clare pentru RO-e-Transport.

Contabilii acuză că au fost primiți agresiv la Ministerul Finanțelor

Valentina Saygo, economist, contabil şi antreprenor, unul dintre membrii delegației care a participat la discuțiile cu Ministerul Finanțelor a declarat, conform Hotnews, că, din păcate, nu au avut parte de o discuție.

„Am asistat la un monolog. Boloș repeta aceeași discuție, că este vorba despre evaziune. Pe noi nu ne-a lăsat să vorbim. Colegii au ramas la discuții. Modul în care am fost primiți a fost diferit de cel de la Guvern”,

Valentina Saygo, economist

Valentina Saygo declarase înainte de discuțiile de la Guvern că principalele nemulţumiri sunt legate de punerea în practică a obligaţiilor pe care contribuabilii le au faţă de stat şi „cerinţele celor peste 60 de instituţii publice care au sancţiuni incredibile”.

„Toate procedurile sunt grele. Digitalizarea a început cu birocratizare, ceea ce nu ar fi trebuit să se întâmple. Este inaplicabilă (legislaţia fiscală, n.r), totul este prea mult şi prea greu. Nu acesta este scopul digitalizării, nu acesta este scopul dezvoltării. Noi avem nevoie de predictibilitate, noi suntem cei care îi educăm şi îi învăţăm pe antreprenori. Noi le traducem legislaţia din română în română şi nu mai putem. Suntem din ce în ce mai puţini. Suntem din ce în ce mai obosiţi. Ritmul şi haosul din legislaţia fiscală ne-a îngenunchiat. Nu mai putem pur şi simplu să punem în practică deciziile Guvernului peste noapte şi fără respect, fără dialog social şi fără să ţină cont de părerile noastre, ale profesioniştilor”, a explicat Valentina Saygo.

În același timp, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) propune modificarea de urgenţă a actelor normative în vigoare şi implementarea unei strategii de resetare a modului în care RO e-Factura şi RO e-TVA sunt implementate în prezent, conform unui document de poziţie al organizaţiei. CECCAR precizează că va propune instituţiilor publice şi autorităţilor fiscale competente o serie de principii care să stea la baza unei strategii de resetare a modului în care „e-urile” fiscale sunt implementate în prezent, astfel încât transformarea digitală să se transpună în simplificare pentru firme şi combaterea mai eficientă a evaziunii fiscale de către stat.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

România, în pragul unei crize economice: Fonduri europene în pericol și noi taxe așteptate

Mediul de afaceri își exprimă îngrijorarea, cu privire la măsurile fiscale preconizate pentru 2025 Liderii patronatelor avertizează că noile taxe vor fi anunțate, abia...

Dr. Oz va lucra cu Robert F. Kennedy Jr. la reforma asistenței medicale

Trump a ales personalitatea de televiziune și chirurgul dr. Mehmet Oz, ca administrator al unei agenții de anvergură cu cheltuieli anuale de 2,6 trilioane...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă