25.6 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒOp & EdOpiniiNoul premier britanic Keir Starmer โ€“ de la valorile marxiste, la cele...

Noul premier britanic Keir Starmer โ€“ de la valorile marxiste, la cele capitaliste

Provenit din lumea proletariatului, Keir Starmer se declarฤƒ om de centru, deศ™i conduce de patru ani Partidul Laburist britanic. Are 61 de ani. รŽnflฤƒcฤƒrat de mic de โ€œnobilele idealuri ale lumii comunisteโ€, a redactat ศ™i coordonat revista โ€œTroศ›kiโ€. Pentru cei care nu ศ™tiu, unul dintre cei mai furibunzi marxiศ™ti, prieten cu V.I. Lenin, ulterior devenit adversarul de moarte al lui Stalin. Starmer a avut o stea norocoasฤƒ, aศ™a cum prevesteau biografii sฤƒi socialiศ™ti. A ศ™i pedalat รฎn campania electoralฤƒ pe greศ™elile adversarilor. A aplicat รฎn politicฤƒ principiile talonฤƒrii ศ™i dominฤƒrii echipei adverse, preluate din fotbalul englez.

Partidul Laburist, condus de Keir Starmer, a cรขศ™tigat cele mai multe locuri parlamentare din รฎntreaga istorie, dar asta ศ™i datoritฤƒ sistemul de vot โ€žfirst past the postโ€ โ€“ majoritar uninominal รฎntr-un singur tur โ€“ ceea ce รฎnseamnฤƒ cฤƒ omul politic clasat pe primul loc รฎn circumscripศ›ia sa va fi ales, chiar dacฤƒ nu obศ›ine 50 % din voturi. Un fel de โ€œthe winner takes it allโ€. Sigur, catastrofalul mandat al lui Rishi Sunak, un progresist vรขrรขt รฎn inima Tories, i-a facilitat excepศ›ionala ascensiune la putere ศ™i majoritate parlamentarฤƒ. 

Laburiศ™tii au cรขศ™tigat 412 din cele 650 de locuri parlamentare. Enorm. 

Keir aย fost singurul copil al familiei lucrฤƒtorului Starmer care a urmat studiile superioare. Tatฤƒl sฤƒu era sculer matriศ›er, iar mama – asistentฤƒ medicalฤƒ รฎn sistemul public NHL. S-a dus la Universitatea din Leeds. Acolo, prin anii โ€™80, a descoperit valorile socialiste.ย ย De tรขnฤƒr, a devenit fan al Arsenal Londra, un fel de Rapid Bucureศ™ti.

Portret bฤƒrbat cu fundal abstract roศ™u
Keir Staimer, desen Politico

Culmea, tatฤƒl sฤƒu i-a dat numele de Keir, dupฤƒ cel al lui Keir Hardie, fondatorul Partidului Laburist ศ™i primul sฤƒu lider (1906-1908).

Este cฤƒsฤƒtorit cu Victoria, o avocatฤƒ, fiica unui evreu religios ศ™i a unei mame convertite la iudaism. Cuplul are un fiu ศ™i o fiicฤƒ.

A lucrat ca avocat รฎn domeniul penal, cu specializare รฎn drepturile omului. Ulterior, a devenit ศ™ef al serviciului naศ›ional de procuraturฤƒ, pentru ca la sfรขrศ™itul carierei de magistrat, sฤƒ facฤƒ parte din comisia cu verificarea dosarelor condamnaศ›ilor la moarte din Commenwealth. รŽn anul 2015, s-a implicat รฎn politicฤƒ. A fost ales รฎn circumscripศ›ia Holbon ศ™i St. Pancras din Londra, ocupรขnd mai multe funcศ›ii รฎn cabinetul din umbrฤƒ al Partidului Laburist. 

A dat din coate ศ™i รฎn 2019, รฎntr-un moment de crizฤƒ, a devenit liderul partidului stรขngist. Dacฤƒ mai era nevoie de vreo probฤƒ a ferocitฤƒศ›ii sale, dupฤƒ ce l-a รฎnvins pe Jeremy Corbyn, fostul lider al laburiศ™tilor, i-a urmฤƒrit ศ™i i-a izolat, atรขt pe el, cรขt ศ™i pe foศ™tii sฤƒi colaboratori. 

Biograful sฤƒu l-a comparat cu ultimul premier laburist aflat la conducerea guvernului, รฎn urmฤƒ cu aproape douฤƒzeci de ani, Tony Blair, spunรขnd cฤƒ dacฤƒ vrea sฤƒ scape de pisicฤƒ, o dฤƒ pur ศ™i simplu afarฤƒ, nu o mรขngรขie, ca fostul premier laburist. 

Omul s-a vฤƒzut pe cai mari, mai ales cรขnd Marea Britanie s-a confruntat cu marea crizฤƒ a guvernului Rishi Sunak, incapabil de a aศ™eza societatea pe un fฤƒgaศ™ al normalitฤƒศ›ii. Culmea, Starmer, care รฎn tinereศ›e cocheta cu marxismul, vorbeศ™te azi รฎn programul sฤƒu de guvernare despre nevoia de prosperitate. 

Antimonarhist convins, la fel ca fosta ศ™efฤƒ a cabinetului britanic, Liz Truss, s-a convertit la monarhism, dupฤƒ ce Regina Elisabeta a II-a i-a pus pe cap colanul de cavaler ศ™i l-a รฎnnobilat cu titlul de Sir, dupฤƒ o activitate prestigioasฤƒ รฎn calitate de avocat public, adicฤƒ parchetar, pe limba noastrฤƒ. 

Urcuศ™ul sฤƒu politic a fost fulminant. A ศ™tiut sฤƒ foloseascฤƒ fereastra de oportunitate. S-a lansat frontal, ca alternativฤƒ la guvernarea conservatoare. A intrat รฎn fiefurile Tories (liderii conservatori), nu รฎnainte de a cuceri zonele rฤƒu famate, cu un plan de ajutorare a celor sฤƒraci. 

Prima normฤƒ juridicฤƒ pe care a anunศ›at cฤƒ o va promova este stoparea expulzฤƒrii migranศ›ilor ilegali din Anglia.   

Tema schimbฤƒrii a stat รฎn mijlocul arsenalului sฤƒu de propagandฤƒ. S-a bucurat de o echipฤƒ de campanie electoralฤƒ extrem de bunฤƒ. L-au prezentat ca pe un om care ศ™tie sฤƒ-ศ™i facฤƒ bine treaba, un lider de succes, care nu se amestecฤƒ รฎn lucruri mฤƒrunte. รŽn timpul campaniei, a mฤƒrturisit cฤƒ melodia โ€œChangeโ€ a vedetei americane Taylor Swift, cu mare prizฤƒ la britanici, e favorita sa ศ™i o ascultฤƒ des รฎmpreunฤƒ cu familia.

รŽn programul sฤƒu de guvernare, vorbeศ™te despre bogฤƒศ›ie. Dar a mai promis cฤƒ va anula taxele la universitฤƒศ›i, va mฤƒri impozitele pe muncฤƒ ศ™i va naศ›ionaliza principalele servicii publice. Dacฤƒ vreun lider romรขn ar fi venit cu vreo asemenea propunere de program politic, serviciile secrete, รฎmpreunฤƒ cu reศ›elele societฤƒศ›ii deschise, ar fi scos o sutฤƒ de mii de tineri รฎn stradฤƒ, urlรขnd: โ€œvin comuniศ™tii!โ€

VOCILE LUMII

Bฤƒrbat รฎn costum pe fundal geometric colorat
Keir Staimer

โ€œCampania electoralฤƒ a lui Keir Staimer s-a concentrat pe alegฤƒtorii nehotฤƒrรขศ›i din circumscripศ›iile marginale. Strategii sฤƒi de campanie au proiectat un personaj virtual,  Stevenage Woman, o alegฤƒtoare (imaginarฤƒ) de 40 de ani, cu mai mulศ›i copii ศ™i un loc de muncฤƒ prost plฤƒtit. Ea se รฎngrijora permanent de costul vieศ›ii, de Serviciul Naศ›ional de Sฤƒnฤƒtate ศ™i de imigraศ›ie. ศ˜i nu credea cฤƒ politicienii mai pot face ceva pentru eaโ€ โ€“ a comentat Politico.eu

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la โ€œRomรขnia liberฤƒโ€ din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Cฤƒpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiศ™, โ€œcฤƒlฤƒul din Christian Tell,โ€ fost torศ›ionar comunist, care a trimis ศ™apte ศ›ฤƒrani din Apateu la moarte, pentru cฤƒ au refuzat sฤƒ intre รฎn colectiv. A publicat celebrele stenograme ale รฎntรขlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceauศ™escu. A fost primul jurnalist romรขn post-decembrist care a stat de vorbฤƒ cu preศ™edintele SUA. Este autorul a nouฤƒ cฤƒrศ›i.
Cele mai citite

O nouฤƒ ediศ›ie Tezaur รฎncepe pe 7 octombrie, cu dobรขnzi neimpozabile de pรขnฤƒ la 7%

รŽncepรขnd cu 7 octombrie, romรขnii au ocazia sฤƒ investeascฤƒ รฎn titluri de stat TEZAUR, cu maturitฤƒศ›i de 1, 3 ศ™i 5 ani, oferind dobรขnzi...

FCSB cรขศ™tigฤƒ รฎncฤƒ o suma considerabilฤƒ dupฤƒ victoria cu PAOK din Europa League!

Campioana Romรขniei, FCSB, continuฤƒ sฤƒ obศ›inฤƒ rezultate pozitive รฎn Europa League, dar ศ™i sฤƒ adune sume considerabile din premiile oferite de UEFA ศ™i din...

Franศ›a, fฤƒrฤƒ Mbappe ศ™i Kante รฎn Liga Naศ›iunilor!

Didier Deschamps a anunศ›at lotul pentru meciurile din Liga Naศ›iunilor, unde absenศ›ele notabile sunt Kylian Mbappe ศ™i N'Golo Kante, doi dintre cei mai importanศ›i...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ