17.4 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăEconomieEuro în scădere, pe fondul pregătirilor pentru blocajul post-electoral din Franța

Euro în scădere, pe fondul pregătirilor pentru blocajul post-electoral din Franța

Moneda euro a alunecat duminică, după ce proiecțiile de la alegerile din Hexagon, au indicat o evoluție neașteptat de puternică pentru Noul Front Popular de Stânga

Piețele au fost aruncate într-o nouă incertitudine, care pregătește terenul pentru o volatilitate suplimentară în viitor.

Analiştii apreciază că pieţele ar fi, probabil, mai relaxate de faptul că partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen, ar urma să ajungă pe locul 3, după victoria din primul tur de săptămâna trecută.

Investitorii au însă temeri legate de programul stângii franceze, care ar putea anula multe dintre reformele pro-piață ale președintelui Emmanuel Macron. Ei cred că blocajul politic ar putea pune capăt încercărilor de a reduce datoria Franței, care a fost în 2023, de 110,6% din PIB.

Euro a scăzut cu 0,2%, la 1,081 dolari, pe măsură ce tranzacționarea săptămânii a început. Piețele s-au prăbușit, când Macron a pariat în iunie, prin convocarea unor alegeri parlamentare. Acum, analiștii sunt de părere că este de așteptat să continue o perioadă de volatilitate și incertitudine, deoarece investitorii nu știu ce formă va lua Parlamentul și câte dintre politicile sale, dacă este cazul, le va putea implementa Alianța de stânga, notează Reuters.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă