17.4 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăInternaționalJens Stoltenberg: Noile realități impun ca NATO să privească spre Pacific

Jens Stoltenberg: Noile realități impun ca NATO să privească spre Pacific

„China este principalul facilitator al agresiunii de război a Rusiei împotriva Ucrainei”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că prezența Australiei, Japoniei, Noii Zeelande și Coreei de Sud la summitul NATO demonstrează că lumea devine mai complexă.

Vorbind la „Face the Nation” de la CBS, el a spus:

„Războiul din Ucraina demonstrează cât de strâns sunt aliniate Rusia și China, Coreea de Nord și Iran. China este principalul facilitator al agresiunii de război a Rusiei împotriva Ucrainei.”

Jens Stoltenberg, secretar general NATO

Referindu-se la președintele chinez Xi Jinping și la președintele rus Vladimir Putin, Stoltenberg a adăugat: „Toți vor ca NATO și Statele Unite să eșueze în Ucraina, iar dacă Putin va câștiga în Ucraina, nu îl va încuraja doar pe el, ci și pe președintele chinez. Sunt de acord cu ceea ce a spus premierul japonez: Ce se întâmplă astăzi în Ucraina se poate întâmpla mâine în Asia”.

NATO, care s-a născut în 1949 ca răspuns occidental la dominația sovietică în Europa de Est, își va marca cea de-a 75-a aniversare cu un summit la Washington, de marți până joi.

Alianța are acum 32 de membri, la care s-au adăugat Finlanda și Suedia de la începutul războiului Rusia-Ucraina. Ucraina nu a fost încă invitată oficial de NATO și nu este clar când s-ar putea întâmpla acest lucru.

Stoltenberg a reafirmat că sprijinirea Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, rămâne o prioritate.

„Luăm decizii importante”, a spus Stoltenberg despre Summit, „cu privire la intensificarea sprijinului nostru pentru Ucraina, iar NATO va prelua furnizarea și coordonarea asistenței de securitate pentru Ucraina”.

Stoltenberg a mai declarat că nu a fost deranjat de vizita recentă a premierului ungar, Victor Orban, la Moscova, unde s-a întâlnit cu Putin, în ceea ce el a numit „misiune de pace”.

Summitul din 9-11 iulie de la Washington va fi ultimul sub conducerea lui Stoltenberg, fost prim-ministru norvegian, care va fi succedat, din toamnă, de fostul premier olandez Mark Rutte.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă