19.4 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒCulturฤƒDescoperire arheologicฤƒ รฎn Bulgaria: o statuie a lui Hermes

Descoperire arheologicฤƒ รฎn Bulgaria: o statuie a lui Hermes

Pentru prima datฤƒ, arheologii bulgari au descoperit o statuie anticฤƒ complet conservatฤƒ. Aceasta are o รฎnฤƒlศ›ime peste doi metri รฎnฤƒlศ›ime ศ™i probabil este รฎntruchiparea lui Hermes.

O echipฤƒ de arheologi, condusฤƒ de prof. dr. Liudmil Vagalinski, a gฤƒsit o statuie anticฤƒ complet conservatฤƒ, รฎn oraศ™ul antic Heraclea Sintica de lรขngฤƒ Petrici, Bulgaria, relateazฤƒ Archaeologia Bulgarica. Sculptura este din marmurฤƒ cu un corp complet, faศ›ฤƒ de altele gฤƒsite fฤƒrฤƒ capete. Aceasta se afla ascunsฤƒ รฎn Cloaca Maxima, marele canal al oraศ™ului antic.

Are peste doi metri รฎnฤƒlศ›ime ศ™i probabil รฎl รฎnfฤƒศ›iศ™eazฤƒ pe Hermes, una dintre cele mai populare zeitฤƒศ›i din aceastฤƒ zonฤƒ. Mai avem mult de lucru ศ™i nu vreau sฤƒ mฤƒ grฤƒbesc sฤƒ trag concluzii, dar de acum pot spune cฤƒ aceastฤƒ statuie anticฤƒ nu este doar cea mai bine pฤƒstratฤƒ dintre cele descoperite aici, ci ศ™i pe รฎntreg teritoriul Bulgaria.

a comentat ศ™eful lucrฤƒrilor, prof. dr. Liudmil Vagalinski., potrivit Rador Radio Romรขnia

Prof. Vagalinski mai spune cฤƒ este posibil ca locuitori de pe timpuri ai oraศ™ului au ascuns-o รฎn pฤƒmรขnt dupฤƒ marele cutremur din secolul al IV-lea pentru a pฤƒstra aceastฤƒ zeitate pentru vremuri mai bune, รฎntr-o perioadฤƒ รฎn care creศ™tinismul era deja religia oficialฤƒ, potrivit Rador Radio Romรขnia.

Iustina Rusu
Iustina Rusuhttps://www.romanialibera.ro
Iustina Rusu, nฤƒscutฤƒ รฎn iunie 2002, este o tรขnฤƒrฤƒ jurnalistฤƒ ศ™i specialistฤƒ รฎn comunicare din Iaศ™i, Romรขnia. A absolvit Colegiul Naศ›ional "Mihai Eminescu" din Iaศ™i ศ™i este studentฤƒ la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaศ™i. รŽncepรขnd cu 1 iulie 2024, Iustina s-a alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ, unde contribuie cu articole ศ™i reportaje sฤƒptฤƒmรขnale, precum ศ™i cu ศ™tiri zilnice pe platforma online a publicaศ›iei. Iustina are experienศ›ฤƒ รฎn diverse roluri de jurnalism ศ™i PR, incluzรขnd poziศ›ia de Coordonator PR la Asociaศ›ia Studenศ›ilor Jurnaliศ™ti din Iaศ™i (2023-2024), reporter la Cuzanet (2022-2023) ศ™i colaborator la newsletter-ul "Iaศ™ul Nostru" (2023-2024). De asemenea, colaboreazฤƒ cu NewsBox รฎncepรขnd din octombrie 2023.
Cele mai citite

ศ˜tefan Tรขrnovanu, eroul de la Salonic: โ€žNe-am apฤƒrat ca Arsenal, ca la handbal. Doar cฤƒ nouฤƒ ne-a ieศ™itโ€

FCSB a reuศ™it o victorie importantฤƒ cu 1-0 รฎn faศ›a lui PAOK Salonic รฎn Europa League, avansรขnd รฎn cursa pentru calificarea รฎn primฤƒvara europeanฤƒ. ศ˜tefan...

Elena Lasconi susศ›ine propunerile lui Nicuศ™or Dan pentru Bucureศ™ti

Elena Lasconi ศ™i-a declarat public susศ›inerea faศ›ฤƒ de cele 20 de propuneri pentru Bucureศ™ti prezentate de Nicuศ™or Dan, รฎntr-o postare pe Facebook. Ea a...

Generaศ›ia Z รฎntรขmpinฤƒ dificultฤƒศ›i de adaptare la locul de muncฤƒ, relevฤƒ un studiu recent

Un studiu realizat de platforma Intelligent.com รฎn luna august indicฤƒ faptul cฤƒ tinerii din generaศ›ia Z, รฎn special cei care sunt fie prea introvertiศ›i,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ