18 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒPoliticฤƒDupฤƒ ce data alegerilor a fost stabilitฤƒ, รฎncepe cฤƒutarea candidaศ›ilor prezidenศ›iali

Dupฤƒ ce data alegerilor a fost stabilitฤƒ, รฎncepe cฤƒutarea candidaศ›ilor prezidenศ›iali

Coaliลฃia de guvernare a anunศ›at, ieri, calendarul electoral pentru alegerile prezidenลฃiale ลŸi parlamentare. Liderii PSD ศ™i PNL au stabilit organizarea alegerilor prezidenศ›iale pe 24 noiembrie ศ™i 8 decembrie, iar alegerile pentru legislativ pe 1 decembrie.

Astfel, vom avea alegeri รฎn trei week-enduri consecutiv.

โ€žAm stabilit ca alegerile prezidenลฃiale vor fi organizare la 24 noiembrie, turul I ลŸi 8 decembrie, turul al II-lea, iar alegerile parlamentare la 1 decembrie. Astfel putem adopta chiar azi Hotฤƒrรขrea de Guvern prin care validฤƒm calendarul alegerilor ลŸi รฎncheiem acest subiectโ€,

a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu ศ™i Nicolae Ciucฤƒ au bฤƒtut palma pentru un acord pe termen mai lung ศ™i รฎncep sฤƒ aศ™eze cฤƒrศ›ile pentru viitorul preศ™edinte. Principala mizฤƒ a celor doi pare sฤƒ fie eliminarea lui Mircea Geoanฤƒ, care cocheteazฤƒ รฎn prezent cu candidatura din postura de independent la prezidenศ›iale, deศ™i un anunศ› oficial nu a fost รฎncฤƒ fฤƒcut. Totuศ™i, sondajele actuale รฎl prezintฤƒ drep favorit pe Mircea Geoanฤƒ.

PSD ศ™i PNL, proprii candidaศ›i 

Preศ™edintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, a afirmat, joi, cฤƒ PNL ศ™i PSD vor avea proprii candidaศ›i la alegerile prezidenศ›iale ศ™i cฤƒ este posibilฤƒ o guvernare รฎn tandem รฎncepรขnd cu 2025.

รŽntrebat dacฤƒ rฤƒmรขne valabil tandemul preลŸedinte-premier รฎntre PNL ลŸi PSD, Ciucฤƒ a spus: โ€žรŽn acest moment, vฤƒ pot spune cฤƒ fiecare dintre partide va avea propriul candidat. (…) Dacฤƒ ne uitฤƒm ลŸi la rezultatele obลฃinute la alegerile locale ลŸi la consistenลฃa actualฤƒ a valorii politice a celor douฤƒ partide, se poate discuta despre o abordare similarฤƒ pentru guvernarea din 2025. Este atรขt de diversificatฤƒ ลŸi dinamicฤƒ viaลฃa, รฎncรขt este greu sฤƒ previzionฤƒm ce se va รฎntรขmpla peste 10 aniโ€.

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, transmite joi, dupฤƒ ce coaliลฃia a ajuns la un acord pe calendarul alegerilor prezidenลฃiale ลŸi parlamentare, cฤƒ PNL, ca principal partid de dreapta, are puterea de a uni romรขnii ลŸi de a oferi ลฃฤƒrii un preลŸedinte cu adevฤƒrat reprezentativ iar fiecare vot conteazฤƒ enorm.

โ€Dacฤƒ votul de dreapta se fragmenteazฤƒ, riscฤƒm sฤƒ ajungem cu un preลŸedinte care nu ne reprezintฤƒ valorile ลŸi interesele – ลŸi nu putem permite astaโ€,

Nicolae Ciucฤƒ, preศ™edintele PNL

โ€Mฤƒ bucur cฤƒ am ajuns la un acord cu privire la data alegerilor ลŸi cฤƒ acestea vor fi la termen. S-a dovedit cฤƒ propunerea PNL a fost cea potrivitฤƒ. Coaliลฃia a demonstrat maturitate, iar pentru acest lucru le mulลฃumesc partenerilor noลŸtri. Este un lucru bun cฤƒ s-a รฎncheiat perioada รฎn care politicienii umpleau mass-media cu dezbaterile despre data alegerilor, รฎn loc sฤƒ se concentreze pe problemele reale ale oamenilorโ€, a scris preลŸedintele PNL pe Facebook.

Totodatฤƒ, purtฤƒtorul de cuvรขnt al PNL ศ™i-a exprimat รฎncrederea รฎn partidele aflate la coaliศ›ie ศ™i a precizat cฤƒ doar acestea pot da urmฤƒtorul preศ™edinte

โ€žDacฤƒ privim cu pragmatism ecuaศ›ia alegerilor prezidenศ›iale, este limpede cฤƒ รฎn turul al doilea nu pot ajunge decรขt candidaศ›ii PNL ศ™i PSD. Aศ™a a fost la toate alegerile prezidenศ›iale de pรขnฤƒ acum ศ™i asta ne confirmฤƒ sondajul CURS. Candidaศ›ii partidelor mici sau cei independenศ›i nu au nicio ศ™ansฤƒ, pentru cฤƒ alegerile prezidenศ›iale sunt รฎn primul rรขnd o competiศ›ie รฎntre partide ศ™i apoi o competiศ›ie รฎntre persoaneโ€, a scris รฎntr-un mesaj pe social media Ionuศ› Stroe, purtฤƒtorul de cuvรขnt al PNL.  

Mircea Geoanฤƒ, geanฤƒ pe alegeri

Mircea Geoanฤƒ dฤƒ semne clare cฤƒ alegerile 2024 din Romรขnia reprezintฤƒ o mizฤƒ importantฤƒ. La scurt timp dupฤƒ ce coaliศ›ia a anunศ›at stabilirea scrutinului, acesta a postat un mesaj pe Faceebook รฎn care anunศ›ฤƒ cฤƒ โ€ždupฤƒ lupte seculare, rฤƒmรขne cum am stabilit, anul 2024 este anul independenศ›ilor รฎn Romรขnia!โ€.

Geoanฤƒ a spus cฤƒ รฎศ™i va anunศ›a poziศ›ia referitoare la o poziศ›ie candidaturฤƒ dupฤƒ data de 11 iulie.

Dacฤƒ ar fi alegerile acum, Geoanฤƒ ar fi votat de 26,7% dintre alegฤƒtori, conform ultimului sondaj INSCOP. El este urmat de Marcel Ciolacu, cu 17,8% ศ™i de Elena Lasconi, cu 14,3%.

Partidele politice รฎncep deja sฤƒ-i batฤƒ lui Geoanฤƒ la uศ™ฤƒ. Premierul Marcel Ciolacu le-a spus jurnaliศ™tilor cฤƒ va propune, รฎn congresul PSD, susศ›inerea unui candidat independent la prezidenศ›iale. Iar asta ar รฎnsemna, implicit, ca PSD sฤƒ nu aibฤƒ candidat propriu. รŽntrebat, รฎn iunie, dacฤƒ l-ar susศ›ine pe Geoanฤƒ, Ciolacu a spus: „nu am dscutat cu el de cรขศ›iva ani. (…) Domnul Geoanฤƒ nu e din afara partidului, a fost preลŸedintele PSD, cred cฤƒ e cel mai longeviv preลŸedinte al PSD, pรขnฤƒ la mine”.

Organizaศ›ia neguvernamentalฤƒ โ€žRomรขnia Renaศ™teโ€, care รฎl susศ›ine ศ™i promoveazฤƒ pe Mircea Geoanฤƒ, a prezentat, รฎn cadrul unei conferinศ›e de presฤƒ, un apel pentru ca actualul secretar general adjunct al NATO sฤƒ candideze la alegerile prezidenศ›iale de anul acesta.

Mesajul a fost prezentat de liderul miลŸcฤƒrii, profesorul universitar Dumitru Borลฃun, care a precizat cฤƒ Mircea Geoanฤƒ ar putea sฤƒ renunศ›e la funcศ›ia din Alianศ›a Nord-Atlanticฤƒ dupฤƒ summitul NATO de la Washington, care va avea loc รฎn perioada 9-11 iulie.

โ€žMiศ™carea ยซRomรขnia Renaศ™te!ยป face apel la toate forศ›ele sฤƒnฤƒtoase moral ศ™i democratice sฤƒ ni se alฤƒtureโ€, a spus preศ™edintele ONG-ului care face, de mai multe luni, campanie pentru Geoanฤƒ.

Pe mฤƒsurฤƒ ce alegerile prezidenศ›iale sunt tot mai aproape, vom asista ศ™i la alte negocieri รฎntre partide.

Liderii Coaliศ›iei au stabilit รฎn ศ™edinศ›a de joi ca atacurile รฎntre partide sฤƒ รฎnceteze, iar primii care au primit interdicศ›ie la atacuri sunt membrii Guvernului pentru a ศ›ine โ€žExecutivul departe de lupta politicฤƒโ€.

Ultimele sฤƒptฤƒmรขni au adus tensiuni รฎntre PNL-PSD pe fondul neรฎnศ›elegerilor privind data alegerilor prezidenศ›iale, care au culminat cu atacuri รฎntre membrii partidelor.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ peย X,ย Facebookย ศ™iย Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul ศ˜ef al Ziarului Romรขnia Liberฤƒ din iunie 2021. Adelina are o experienศ›ฤƒ de peste 8 ani รฎn presa scrisฤƒ. ศ˜i-a รฎnceput cariera jurnalisticฤƒ รฎn grupul de presฤƒ Bursa avansรขnd de la poziศ›ia de redactor pรขnฤƒ la cea de Managing Editor. Adelina a scris atรขt pe domeniul economic, cรขt ศ™i politic- extern. รŽn ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniศ™trii, ambasadori precum ศ™i cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Membrii Asociaศ›iei „Moldova Vrea Autostradฤƒ” manifestare ineditฤƒ pentru autostrada A8

Membrii Asociaลฃiei "Moldova Vrea Autostradฤƒ" au bฤƒtut toba, sรขmbฤƒtฤƒ, pentru a atrage atenลฃia asupra importanลฃei รฎnceperii lucrฤƒrilor la autostrada A8. Reprezentaลฃii MVA sperฤƒ ca prin...

Nicolae Ciucฤƒ s-a รฎntors รฎn zonele afectate de inundaศ›ii din Galaศ›i

La 3 sฤƒptฤƒmรขni de la inundaศ›iile catastrofale care au mฤƒturat mare parte din zona Moldovei, liderul PNL s-a รฎntors รฎn zonele afectate pentru a...

Ai putea ucide UE, spune Franศ›a. Ba nu ai putea, rฤƒspunde Germania

Macron ศ™i Scholz se รฎnfruntฤƒ din nou, pentru a contracara America protecศ›ionistฤƒ ศ™i puterea chinezฤƒ Emmanuel Macron ศ™i Olaf Scholz conduc cele mai mari douฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ